Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) προχώρησε στην απαγόρευση της χρήσης των αερίων αργού και ξένου από τους αθλητές, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση αυτής της ανορθόδοξης πρακτικής ντοπαρίσματος.

Στις αρχές του 2004, γερμανικά και βρετανικά μέσα αποκάλυψαν ότι κορυφαίοι ρώσοι αθλητές ντοπάρονταν με ξένο επί τουλάχιστον μια δεκαετία, από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 μέχρι τουλάχιστον τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014.

Τα ευγενή αέρια ξένο και αργό είναι άοσμα και χημικά αδρανή και θεωρητικά δεν έχουν άμεση φυσιολογική επίδραση στον οργανισμό. Με παρατεταμένες εισπνοές, όμως, το αέριο αντικαθιστά ένα μέρος του οξυγόνου τους πνεύμονες.

Για να αντισταθμίσει αυτή τη μείωση του οξυγόνου, ο οργανισμός αυξάνει την παραγωγή ερυθροποιητίνης (EPO), μιας ορμόνης που ενθαρρύνει την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Η αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνει με τη σειρά της την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο και έτσι αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Οι ενέσεις ερυθροποιητίνης (EPO) θεωρούνται ντοπάρισμα -η παράνομη χρήση της ορμόνης έγινε ευρέως γνωστή στο σκάνδαλο του Νιλς Άρμστρονγκ και του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.

Τώρα, η WADA προσθέτει τα δύο ευγενή αέρια στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών. «Είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το ξένο χρησιμοποιούνταν από αθλητές» δήλωσε στο BBC ο Ολιβιέ Ραμπίν, επιστημονικός διευθυντής της Υπηρεσίας.

Οι Ρώσοι, εξάλλου, ουδέποτε διέψευσαν επισήμως τη χρήση ξένου και η ρωσική εταιρεία Medxenon που ανέπτυξε τις τεχνικές εισπνοής ξένου καμαρώνει στο δικτυακό τόπο της ότι έχει λάβει τιμητική διάκριση από τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η απαγόρευση από τη WADA θα είχε βέβαια νόημα μόνο αν υπάρξει στο προσεχές μέλλον τεστ για την ανίχνευση της χρήσης αερίων -ένα τεστ αρκετά αξιόπιστο για να σταθεί στο Αθλητικό Δικαστήριο Διαιτησίας.

Σύμφωνα με τον Δρ Ραμπίν της υπηρεσίας, οι προκαταρκτικές δοκιμές στο εργαστήριο είναι ενθαρρυντικές, παραμένει όμως ασαφές πότε θα είναι έτοιμη για χρήση μια αξιόπιστη εξέταση.

Στο μεταξύ, πολλοί κορυφαίοι αθλητές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν άλλες, νόμιμες τεχνικές για την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους, όπως «θαλάμους υποξίας» με μειωμένο οξυγόνο και προπονήσεις σε μεγάλο υψόμετρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ