Το ΔΝΤ ενέκρινε τη νέα δόση του δανείου προς την Ουκρανία
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή, την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, το οποίο έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Ουκρανία, παρά «τους αυξημένους κινδύνους» οι οποίοι συνδέονται με τις εντάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την εμπλοκή της Ρωσίας που καταγγέλλουν το Κίεβο και η Δύση, αλλά και τις «αποκλίσεις» από τους οικονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί στο Κίεβο.
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα, Παρασκευή, την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, το οποίο έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Ουκρανία, παρά «τους αυξημένους κινδύνους» οι οποίοι συνδέονται με τις εντάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την εμπλοκή της Ρωσίας που καταγγέλλουν το Κίεβο και η Δύση, αλλά και τις «αποκλίσεις» από τους οικονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί στο Κίεβο.
Η Ουκρανία θα λάβει 1,4 δισ. δολάρια μετά το πράσινο φως του ΔΣ του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί τα 188 κράτη-μέλη του, ανακοίνωσε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.
Το ΔΝΤ συμφώνησε να χορηγήσει στο Κίεβο μια γραμμή πιστώσεων ύψους 17 δισ. δολαρίων, ένα δάνειο το οποίο εκταμιεύεται σε δόσεις υπό την προϋπόθεση να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και τα δραστικά οικονομικά μέτρα στα οποία συμφώνησε η ουκρανική κυβέρνηση, περιλαμβανομένων και μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του αερίου.
«Οι κίνδυνοι οι οποίο βαραίνουν το πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι» αναγνώρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την «ταχεία διευθέτηση» της σύρραξης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτή η προοπτική μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η κλιμάκωση της σύρραξης «βαραίνει σημαντικά» στην οικονομία και αναγκάζει το Κίεβο να υποπίπτει στις «αποκλίσεις» που καταγράφει το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα, που απέχει πολύ από το στόχο που είχε ορίσει το Ταμείο.
Η ύφεση στην Ουκρανία επιδεινώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, όταν σημειώθηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά -2,3% από 2% τους πρώτους τρεις μήνες του 2014.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη μέσω του Twitter ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έκανε λόγο για μια «ευπρόσδεκτη ένδειξη εμπιστοσύνης» προς τη χώρα του. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου «κρίσιμη», ενώ είχε τονίζει πως δαπανώνται «δισεκατομμύρια» για τον πόλεμο στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442