Η κρίση έπληξε οκτώ στους δέκα κλάδους της οικονομίας
Άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων είχε η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας (σε σταθερές τιμές) σε ποσοστό άνω του 23% στο διάστημα 2009-2013, τονίζει μελέτη της ICAP, η οποία παρουσιάζει τους κλάδους που κόντρα στην κρίση κινήθηκαν ανοδικά την τελευταία 5ετία με τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης που κατέγραψαν, καθώς και αυτούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τη συνεχιζόμενη ύφεση.
Άμεσο αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων είχε η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας (σε σταθερές τιμές) σε ποσοστό άνω του 23% στο διάστημα 2009-2013, τονίζει μελέτη της ICAP, η οποία παρουσιάζει τους κλάδους που κόντρα στην κρίση κινήθηκαν ανοδικά την τελευταία 5ετία με τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης που κατέγραψαν, καθώς και αυτούς που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τη συνεχιζόμενη ύφεση.
Από τους 87 κλάδους/αγορές που εξετάστηκαν, οι οκτώ στους δέκα (ήτοι 71 κλάδοι) υπέστησαν απώλειες (μικρής ή μεγάλης έκτασης), ενώ μόνο δύο στους δέκα κλάδους εμφάνισαν αυξητική πορεία (16 κλάδοι).
Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ο τομέας των Α.Π.Ε., που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση ιδιαίτερα την περίοδο 2011/2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου (υψηλές τιμές αποζημίωσης ενέργειας), ενώ αυξητικά κινήθηκαν και οι κατηγορίες προϊόντων διατροφής, με σχετικά περιορισμένο όμως ρυθμό αύξησης (κάτω του 5%).
Τις μεγαλύτερες απώλειες από την ύφεση υπέστησαν οι κλάδοι του αυτοκινήτου και των κατασκευών, καθώς και κλάδοι συναφών με την οικοδομική δραστηριότητα.
Παρόλα αυτά αρκετές πρόσφατες θετικές εξελίξεις με κύρια την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στις αγορές, μετά από πολλά χρόνια, μέσω διάθεσης κρατικών ομολόγων, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με την ICAP.
Στη κατεύθυνση αυτή, και λαμβάνοντας υπόψη και τα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα το 2013, βάσει των ισολογισμών που είναι καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων της ICAP Group, προκύπτει μία αισθητή μείωση των ζημιών, την τελευταία διετία. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν κατά 34% το 2012, ενώ και το 2013 (με βάση δείγμα σχεδόν 7.300 διαθέσιμων ισολογισμών) προκύπτει περαιτέρω μείωση των ζημιών κατά 52%.
Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη και η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στις 156 μονάδες από 140 το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι η κατάσταση αρχίζει να εξομαλύνεται και να εμφανίζονται σταδιακά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, καταλήγει η έρευνα.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας