ΕΔΑΔ: Μερική δικαίωση του Οτζαλάν στην προσφυγή του κατά της Τουρκίας
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε εν μέρει τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε εν μέρει τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών.
Έκρινε ομόφωνα ότι η ισόβια κάθειρξη στην οποία μετετράπη η ποινή θανάτου χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους παραβιάζει τα δικαιώματά του, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Οτζαλάν επειδή κρατήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2009 σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης, στης φυλακή της νήσου Ιμραλί, χωρίς την παρουσία άλλων κρατουμένων.
Αντιθέτως, το ΕΔΑΔ απέρριψε κατά πλειοψηφία την καταγγελία για απόπειρα δηλητηρίασης του από τις τουρκικές Αρχές, όπως και την προσφυγή του για παραβίαση της Σύμβασης σχετικά με την προστασία της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των κρατουμένων, αναφορικά με τις συνθήκες που μπορούν να τον επισκέπτονται οι οικείοι του στη φυλακή του Ιμραλί.
Τέλος έκρινε ομόφωνα ότι δεν απαιτείται η λήψη απόφασης όσον αφορά την παραβίαση των άρθρων 5, 6, 13 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Το ΕΔΑΔ επιδίκασε στην Τουρκία 25.000 ευρώ υπέρ του προσφεύγοντας Κούρδου ηγέτη ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε καταδικαστεί από την Τουρκία σε θάνατο το 1999 για εσχάτη προδοσία, μετά την περιπετειώδη απομάκρυνσή του από της Συρία και την απαγωγή του από Τούρκους πράκτορες στην Κένυα. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Έκτοτε κρατείται στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας σε ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2009 βρισκόταν σε απόλυτη απομόνωση.
Γ.Μανδαλίδης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Super League: Οι διαιτητές της 2ης αγωνιστικής των play offs
- «Πάμε μια βόλτα;»: Τι θα δούμε στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη στο MEGA
- Classic Rock: Το μεγάλο αφιέρωμα για τους Rolling Stones έρχεται την Κυριακή με το ΒΗΜΑ
- Int.: Έρχεται αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- ΑΕΚ – Μπανταλόνα: Ώρα υπέρβασης και πρόκρισης για την Ένωση
- Πυρ ομαδόν κατά της πρότασης για δόμηση σε περιοχές Natura
- Ο Κάνιε Γουέστ κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου και στη Γαλλία
- Τα ενοίκια «καίνε» το πορτοφόλι των νοικοκυριών – Αποκαλυπτική μελέτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442