Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Βερολίνο: «Ναι» σε συμφωνία μόνο για το πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης

Βερολίνο: «Ναι» σε συμφωνία μόνο για το πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης

«Μόνο το πλαίσιο» της συμφωνίας για την τραπεζική ένωση αναμένεται να αποφασιστεί κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».

«Μόνο το πλαίσιο» της συμφωνίας για την τραπεζική ένωση αναμένεται να αποφασιστεί κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».

Το Βερολίνο δεν περιμένει αυτή την εβδομάδα να ληφθούν αποφάσεις σχετικώς με το ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διάσωση των τραπεζών της Ευρωζώνης στο μέλλον -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή, όπως προτιμά η γερμανική κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιθανότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ESM «δεν αποτελεί επίσης ώριμο θέμα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο έγγραφο.

Η «Handelsblatt» τονίζει πάντως ότι η θέση της Γερμανίας εμποδίζεται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει πάντως «εντολή διαπραγμάτευσης» για το Eurogroup και το Ecofin, διευκρίνισε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ και πρόσθεσε ότι μεταξύ των γερμανικών κομμάτων υπάρχει ευρεία συναίνεση για την παραχώρηση της εξουσίας λήψης αποφάσεων για τα ζητήματα εκκαθάρισης τραπεζών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές γύρω από τον ρόλο του ESM σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.

Ακόμη πάντως και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαους έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσει την ιδέα μιας άμεσης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι υπουργοί έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος του έτους, όχι το τέλος του μήνα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος, μιλώντας σήμερα στην «Neue Osnabruecker Zeitung», δήλωσε πεπεισμένος ότι το 2015 θα αποτελούσε το καλύτερο σημείο εκκίνησης για την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης. «Διαφορετικά θα έχουμε μια υπερβολικά μεγάλη περίοδο νομικής αβεβαιότητας σχετικώς με το ποιοι πιστωτές είναι υπεύθυνοι, πότε και με ποια σειρά» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο