Ισόβια καταδίκη για τον ναζί εκτελεστή του «λοχαγού Κορέλι»
Η ιταλική στρατιωτική Δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη τον 90χρονο σήμερα πρώην υπαξιωματικό των ναζιστικών στρατευμάτων Άλφρεντ Στορκ για τη συμμετοχή του στην μαζική εκτέλεση 117 ιταλών στρατιωτικών στην Κεφαλλονιά κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιταλική στρατιωτική Δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη τον 90χρονο σήμερα πρώην υπαξιωματικό των ναζιστικών στρατευμάτων Άλφρεντ Στορκ για τη συμμετοχή του στην μαζική εκτέλεση 117 ιταλών στρατιωτικών στην Κεφαλλονιά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Στορκ ζει σήμερα στη Γερμανία.
Ο άλλοτε δεκανέας είχε παραδεχτεί το 2005 ενώπιον Γερμανών δικαστικών ότι είχε λάβει μέρος στη σφαγή, αλλά η ομολογία του δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί από το δικαστήριο διότι δεν ήταν παρών συνήγορος υπεράσπισης, όπως επισήμανε ο στρατιωτικός επίτροπος Μάρκο ντε Πάολις.
Οι Ιταλοί στρατιωτικοί οδηγήθηκαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα και τουφεκίστηκαν την 24η Σεπτεμβρίου 1943.
Στην δίκη κατέθεσαν μέλη των Ενώσεων των Ανταρτών «Παρτιζάνι» και του Συνδέσμου της Μεραρχίας Άκουι. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 90χρονου Γερμανού είχε ζητήσει την αθώωσή του, επιχειρηματολογώντας ότι οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς και ότι ο πελάτης του υπάκουσε στις διαταγές ανωτέρων του.
Το στρατοδικείο αποφάνθηκε ακόμα ότι πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, το ύψος των οποίων πρέπει να καθοριστεί από αστικό δικαστήριο.
Ο Στορκ, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μέλος ενός εκ των δύο εκτελεστικών αποσπασμάτων που τουφέκισαν τους ιταλούς αξιωματικούς στο νησί του Ιονίου.
Τα μέλη της μεραρχίας Άκουι μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους την 8η Σεπτεμβρίου 1943 είχαν εκφραστεί υπέρ της συνέχισης του πολέμου εναντίον των χιτλερικών στρατευμάτων.
«Η ιταλική αντίσταση στον ναζιφασισμό ξεκίνησε στην Κεφαλλονιά» είχε επισημάνει στο παρελθόν ο Ιταλός πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι.
Η σφαγή είχε αποτελέσει την πηγή έμπνευσης του γνωστού μυθιστορήματος Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, και της ομώνυμης ταινίας του 2001 με τον Νίκολας Κέιτζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστημονική παρέμβαση στο Δήμο Παγγαίου για την πρόληψη φυσικών κινδύνων
- Θάνατος Μαραντόνα: Ξεκινά ξανά η δίκη, ένα χρόνο μετά
- Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε λύκειο και ανοίγει πυρ
- «Αγροδιατροφική καταστροφή» – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω Ορμούζ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442