Λουκία Λυκίδη

Η απόρριψη μιας ιδέας που μας φαινόταν απίθανη. Ένα επικριτικό σχόλιο ή μια άδικη προαγωγή στο διπλανό γραφείο. Το νέο βιβλίο των James and Simon Brookes μας προσφέρει πρακτικές και εμπνευσμένες λύσεις για το πώς να χειριζόμαστε τις καταστάσεις και να μαθαίνουμε από τα επαγγελματικά μας λάθη. Μερικά παραδείγματα.

1) Σταματήστε να διαβάζετε το νου. Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη παγίδα. Ακόμη και αν είμαστε πεπεισμένοι πως ξέρουμε τι σκέφτεται το αφεντικό ή ο συνάδελφος, τις περισσότερες φορές κάνουμε λάθος.

2) Προσέξτε τα αρχέγονα σας ένστικτα. Οι ενστικτώδεις αντιδράσεις που βοήθησαν τους προγόνους μας να επιβιώσουν δεν αποδεικνύονται πάντα χρήσιμες στην σύγχρονη εποχή. Πάρτε βαθιές αναπνοές και ηρεμήστε. Οι αποφάσεις που θα πάρετε εν ψυχρώ θα είναι καλύτερες από αυτές που γίνονται με αναστάτωση και νεύρα.

3) Αποδυναμώστε την κριτική. Μην περνάτε στην άμυνα ή την επίθεση μετά από μια κριτική. Αντ’ αυτού πείτε «χρειάζομαι λίγο χρόνο για να σκεφτώ τι σου έδωσε αυτήν την εντύπωση».

4) Δείτε το αφεντικό σας σαν πελάτη. Χειριστείτε τον όσο πιο καλά μπορείτε και κρατήστε μια υγιή απόσταση ασφαλείας.

5) Συμφιλιωθείτε με τις πολιτικές στο γραφείο. Κανείς δεν συνωμοτεί εναντίον σας οπότε μην συμπεριφέρεστε σαν θύμα ή μάρτυρας.

6) Κανείς δεν το κατάλαβε. Θυμηθείτε πάντα, όταν κάνετε ένα λάθος, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα το προσέξουν.

woman.in.gr