Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Ναι» σε εκεχειρία λένε οι Κολομβιανοί αντάρτες στις συνομιλίες με την κυβέρνηση

«Ναι» σε εκεχειρία λένε οι Κολομβιανοί αντάρτες στις συνομιλίες με την κυβέρνηση

Οι αντάρτες FARC είναι έτοιμοι να συζητήσουν σε οποιοδήποτε σημείο των συνομιλιών του με την κυβέρνηση της Κολομβίας για κατάπαυση του πυρός, δηλώνουν μέλη του από τη Νορβηγία όπου άρχισαν την Πέμπτη ιστορικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο δεν εγκαταλείπουν και το αίτημα για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Ερχόμαστε με κλάδο ελαίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αντιπροσωπείας τους.

Οι αντάρτες FARC είναι έτοιμοι να συζητήσουν σε οποιοδήποτε σημείο των συνομιλιών του με την κυβέρνηση της Κολομβίας για κατάπαυση του πυρός, δηλώνουν μέλη του από τη Νορβηγία όπου άρχισαν την Πέμπτη ιστορικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο δεν εγκαταλείπουν και το αίτημα για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο δεν εγκαταλείπουν και το αίτημα για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

«Προσερχόμαστε κρατώντας στα χέρια μας ένα κλαδί ελιάς», υπογράμμισε ο Ιβάν Μάρκες, διαπραγματευτής των αντάρτες FARC, προσθέτοντας πως «η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πίεση του χρόνου».

«Ειρήνη δε σημαίνει πως θα σιγήσουν τα όπλα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «προσήλθαμε επιζητώντας ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στη Κολομβία».

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την κατάπαυση σε οποιοδήποτε σημείο των συνομιλιών, δήλωσε ακόμη άλλο μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης των ανταρτών.

Από την πλευρά της, η κολομβιανή κυβέρνηση, διά του αντιπροσώπου της πρώην αντιπρόεδρου Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, απάντησε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ή οι ξένες επενδύσεις δεν είναι τμήμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες.

«Η ειρηνευτική διαδικασία», συνέχισε, «θα είναι επιτυχής εάν είναι σοβαρή, ρεαλιστική και αποτελεσματική», αλλά διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Πέντε είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες, όπως τα καταγράφει: το τέλος της ένοπλης αντιπαράθεσης, οι μεταρρυθμίσεις στο θέμα της γης (ένα από τα βασικά και πρώτα αίτημα του ξεσηκώματος των ανταρτών FARC τη δεκαετία του 1960), οι εγγυήσεις για την άσκηση αντιπολίτευσης και συμμετοχής των πολιτών, η διακίνηση ναρκωτικών και τα δικαιώματα των θυμάτων του εμφυλίου.

Είναι οι πρώτες απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών μετά από 50 ένοπλης αντιπαράθεσης αλλά και διαστήματα κατάπαυσης, σε συνέχεια κάποιων διερευνητικών επαφών τον Φεβρουάριο.

Δεν αναμένεται πάντως άμεσο αποτέλεσμα καθώς οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Μετά από την έναρξή τους στη Νορβηγία (για την ακρίβεια στο Χούρνταλ, βόρεια του Όσλο) οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τον Νοέμβριο στην Αβάνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο