Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στη «μέγγενη» των αγορών τα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Στη «μέγγενη» των αγορών τα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Την ανιούσα πήραν τα spread των ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αναλυτές να διαβάζουν στην εξέλιξη «απογοήτευση» των αγορών που περιμέναν επιθετικότερα μέτρα της ΕΚΤ για την ανάσχεση της κρίσης. Νωρίτερα, η Ισπανία είχε δανειστεί με υψηλότερα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογά της, ενώ η έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές με έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων κρίθηκε ικανοποιητική.

Την ανιούσα πήραν τα spread των ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αναλυτές να διαβάζουν στην εξέλιξη «απογοήτευση» των αγορών που περιμέναν επιθετικότερα μέτρα της ΕΚΤ για την ανάσχεση της κρίσης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Πέμπτη η Ισπανία είχε δανειστεί με υψηλότερα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογά της, ενώ η έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές με έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων κρίθηκε ικανοποιητική.

Ωστόσο, το απόγευμα, η διαφορά απόδοσης των ισπανικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ενισχύθηκε κατά 41 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε επίπεδα που θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκιο 6,81% -στην περιοχή δηλαδή εκείνων προ Συνόδου.

Σημαντική ήταν η ενίσχυση και στα spread των ιταλικών δεκαετών, φτάνοντας σε επίπεδα που θα «μεταφράζονταν» σε 5,97%. Παράλληλα, τα spread του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου κυμαίνονται σε επίπεδα αντίστοιχο επιτοκίων 10,16%.

Όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως η ΕΚΤ θα συνόδευε την -αναμενόμενη- μείωση επιτοκίων με άλλες αλλαγές νομισματικής πολιτικής. «Η ελπίδα πως τις αποφάσεις της Συνόδου θα ακολουθούσε κάτι πιο σημαντικό από την ΕΚΤ δεν επιβεβαιώθηκε» σχολίασε σχετικά στο πρακτορείο αναλυτής της RIA Capital Markets.

Kατ’ άλλους, η αύξηση των spread αντανακλά το ότι η μείωση επιτοκίων είχε ήδη «συνυπολογιστεί» στις αγορές: «Πρόκειται για υπόθεση «αγοράζεις τη φήμη, πουλάς το γεγονός»» σχολίασε στο ίδιο πρακτορείο αναλυτής της DZ Bank, λέγοντας πως «τα ομόλογα της περιφέρειας είχαν καλή πορεία τελευταία και ίσως τώρα είναι ώρα για τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο