Η ελληνική έξοδος θα προκαλέσει την «ολική διάλυση της Ευρωζώνης», τονίζει ο Ρουμπίνι
«Ή μαζί κολυμπάμε ή μαζί βουλιάζουμε», δηλώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild και ζητά να μην σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης. «Όποιος τραβήξει την "πρίζα" στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση» του ευρώ, σημειώνει.
«Ή μαζί κολυμπάμε ή μαζί βουλιάζουμε», δηλώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild και ζητά να μην σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ρουμπίνι επισημαίνει ότι «το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη» και τονίζει ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα φοβηθούν και στη συνέχεια «Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες».
Με άλλα λόγια, υπογραμμίζει, «όποιος τραβήξει την “πρίζα” στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, είτε η συνέχιση της χρηματοδότησης, όπως έγινε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας.
Υπογραμμίζει δε ότι «και οι δύο εκδοχές είναι πιο οικονομικές για τον Γερμανό φορολογούμενο, απ’ ό,τι η διάλυση της Ευρωζώνης».
Ο Ν. Ρουμπίνι αναφέρει ότι χωρίς το ευρώ και τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, «θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα» και επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή στην πολιτική λιτότητας:
«Αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη», δηλώνει.
Μάλιστα, προχωρά ακόμη περισσότερο, προτείνοντας το Βερολίνο να δώσει επιταγή 1.000 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για διακοπές, υπό τον όρο αυτές να γίνουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους αγοράζουν εξοχικά στις νότιες χώρες της Ευρώπης.
O Νουριέλ Ρουμπίνι σημειώνει, επίσης, την ανάγκη οι ηγεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα 5-10 ετών, με σκοπό τη δημιουργία μιας ένωσης με κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και κεντρικό έλεγχο των τραπεζών.
«Όταν όλα αυτά υλοποιηθούν, τότε μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να γίνει πρόεδρος αυτής της ένωσης», αναφέρει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανάσταση στην Αλεξανδρούπολη έκανε ο Δένδιας – Το μήνυμά του
- Ιστορική στιγμή στην Bundesliga: Η Ουνιόν Βερολίνου προσέλαβε την πρώτη γυναίκα προπονητή (pic)
- ΗΠΑ: Γυναίκα που είχε εξαφανιστεί όταν ήταν 13 βρέθηκε ζωντανή 32 χρόνια μετά – Δεν ήταν απαγωγή
- Πασχαλινό τραπέζι και σκύλος: Ο απόλυτος οδηγός για όσα δεν πρέπει να τού δώσετε
- Μετανάστευση και κόστος ζωής: Γιατί το ανθρώπινο κεφάλαιο παραμένει στραμμένο στο εξωτερικό
- Μεγάλη η απογοήτευση του Αρτέτα: «Ήταν μπουνιά στο πρόσωπο…»
- Τρεις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών νότια της Κρήτης
- Ελένη Μενεγάκη: Στη Σεβίλλη για το Πάσχα με τον Ματέο Πανταζόπουλο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/agustina-heit-mefvaXlDihk-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442