Δίωξη κατά 20 προσώπων για υπόθεση πλειστηριασμών ακινήτων
Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία σε περισσότερα από 20 άτομα για την αποκαλούμενη υπόθεση του «κυκλώματος ακινήτων» στην οποία φέρεται να εμπλέκονται μία εφέτης, ένας πρόεδρος εφετών, ένας εισαγγελέας πρωτοδικών, ένας αρχιμανδρίτης, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί, ενώ πρωταγωνιστικός ρόλος αποδίδεται σε έναν πολιτικό μηχανικό.
Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία σε περισσότερα από 20 άτομα για την αποκαλούμενη υπόθεση του «κυκλώματος ακινήτων» στην οποία φέρεται να εμπλέκονται μία εφέτης, ένας πρόεδρος εφετών, ένας εισαγγελέας πρωτοδικών, ένας αρχιμανδρίτης, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί, ενώ πρωταγωνιστικός ρόλος αποδίδεται σε έναν πολιτικό μηχανικό.
Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, κατά περίπτωση, αφορούν μεταξύ άλλων τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, απάτης, ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, ψευδούς βεβαίωσης, εγκληματικής οργάνωσης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η υπόθεση θεωρείται στο Εφετείο εξόχως σοβαρή και έτσι η κύρια ανάκριση θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, λόγω μείζονος σημασίας, ο οποίος θα οριστεί από την Ολομέλεια Εφετών που προσδιορίστηκε να συγκληθεί στις 31 Μαΐου.
Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου απέστειλε ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί εάν θα τεθούν ή όχι σε αργία οι τρεις δικαστικοί που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα.
Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να συνέστησαν περισσότερες από 150 εικονικές εταιρίες, με εμφανιζόμενο αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων, μέσω των οποίων παραπλανούσαν ιδιώτες, υποσχόμενοι ότι θα μεσολαβούσαν σε υποθέσεις πλειστηριασμών ώστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις με αποτέλεσμα να χάνονται οι περιουσίες των θυμάτων τους. Η δράση του κυκλώματος φαίνεται να ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, που βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί ξεπερνούν τη δεκαετία.
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, ύστερα από μηνύσεις τραπεζών οι οποίες εντόπισαν ότι μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να «παγώνουν» διαδικασίες πλειστηριασμών. Έτσι ξεκίνησαν με δικαστική εντολή καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών, που πραγματοποίησε η ΕΥΠ και ξεπερνούν τις 100.000 σελίδες, από τις οποίες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης της πολυπληθούς ομάδας. Στις επίμαχες καταγεγραμμένες συνομιλίες γίνονται αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στον εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, το πόρισμα του οποίου μετά το πέρας της πολύμηνης έρευνάς του διαβιβάστηκε στον προϊστάμενό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Χατζίκο, που παρήγγειλε και την άσκηση των ποινικών διώξεων. Ήδη με εισαγγελική διάταξη έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα σε τρεις εκ των κατηγορουμένων: στον πολιτικό μηχανικό, στον αρχιμανδρίτη και σε ένα δικηγόρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΥΠΕΞ: Επικαιροποίηση τηλεφωνικών γραμμών εκτάκτου ανάγκης για Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
- Αλί Λαριτζανί: Ο έμπιστος του Χαμενεΐ που θα κινήσει τα νήματα μετά τον θάνατό του
- LIVE: Πανσερραϊκός – Ολυμπιακός
- Κάγια Κάλας για τον θάνατο Χαμενεΐ: «Καθοριστική στιγμή στην ιστορία του Ιράν»
- Χτυπήθηκε και δεύτερο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ
- Αποκλεισμένοι στο Ντουμπάι οι ξένοι της Μακάμπι Τελ Αβίβ – Φεύγουν για Αθήνα οι παίκτες της Χάποελ
- Στα 20 μου ήξερα τα πάντα για τον θάνατο: Οι απώλειες που σημάδεψαν τη ζωή του «πάντα χαμογελαστού» Μάρτιν Σορτ
- Ολυμπιακός – Εθνικός 5-0: Ασταμάτητες οι Ερυθρόλευκες, συνεχίζουν με 11/11
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)








































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [01.03 – 07.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/3b7969fc-3eb2-43f5-9eb4-aa06074d82f8-315x220.jpeg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442