Ανοίγει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει από τις 4:30 το απόγευμα της Παρασκευής. Οι πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις του τέως πρωθυπουργού είναι συγκεχυμένες: από τη μία πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή στη διαδικασία.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει από τις 4:30 το απόγευμα της Παρασκευής.
Οι πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις του τέως πρωθυπουργού είναι συγκεχυμένες: από τη μία πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Χρονικά, αυτό τοποθετείται περί τις αρχές Μαρτίου και πριν από τις εκλογές -που βάσει της νέας συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα διεξαχθούν μέσα στον Απρίλιο.
Συγκριτικά με την προηγούμενη πρόταση για διαρχία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, η σκέψη αυτή του κ. Παπανδρέου οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο ασαφές παραμένει εάν θα γίνει αποδεκτή.
Η ίδια σκέψη, πάντως, έχει διατυπωθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την άποψη ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες του Βήματος, έχει παρουσιαστεί εμπλοκή στις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου.
Έπειτα από εκατέρωθεν διαρροές για τις προθέσεις του Γ.Παπανδρέου και του Ευ.Βενιζέλου, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγο η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση στη συνεδρίαση και να μιλήσουν όλοι στο Εθνικό Συμβούλιο.
Πάντως, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, η Σ.Μερεντίτη επέμεινε ότι ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί ήδη, καθώς «η θητεία του έχει λήξει ήδη» και ζήτησε εφαρμογή του καταστατικού άμεσα, δηλαδή «σε μια – δυο εβδομάδες».
Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει οι υποψήφιοι για τη διαδοχή να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, η κ. Μερεντίτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ευ.Βενιζέλος μπορεί και θα τα καταφέρει» σε όλες του τις υποχρεώσεις.
Κατόπιν αυτών, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο.