Στη Χάγη μετά από ένταλμα σύλληψης ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού
Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκό, επρόκειτο να μεταφερθεί αργά την Τρίτη στη Χάγη και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το οποίο καταζητούνταν για εγκλήματα πολέμου. Το Δικαστήριο ερευνά περιστατικά δολοφονιών, βιασμών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στο διάστημα των τεσσάρων μηνών κατά το οποίο στη χώρα βρίσκονταν σε εμφύλια αντιπαράθεση δυνάμεις πιστές στον Γκμπαγκό με αυτές του Αλασάν Ουαταρά ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2010.
Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκό, επρόκειτο να μεταφερθεί αργά την Τρίτη στη Χάγη για να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το οποίο καταζητούνταν για εγκλήματα πολέμου.
Το Δικαστήριο ερευνά περιστατικά δολοφονιών, βιασμών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στο διάστημα των τεσσάρων μηνών κατά το οποίο στη χώρα βρίσκονταν σε εμφύλια αντιπαράθεση δυνάμεις πιστές στον Γκμπαγκό με αυτές του Αλασάν Ουαταρά ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2010.
Ο Γκμπαγκό αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία αλλά σταδιακά οι δυνάμεις του Ουαταρά, που είχε και την υποστήριξη της Δύσης επικράτησαν και κατέλαβαν την πρωτεύουσα.
Ο πρώην πρόεδρος ήταν σε κατ’οίκον περιορισμό για επτά μήνες σε απομονωμένο σημείο στα βόρεια της χώρας.
Το ΔΠΔ εξέδωσε τη διαταγή μεταφοράς του πρώην ηγέτη την Τρίτη και εκτελέστηκε αμέσως από τις Αρχές χώρας αφού το Δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να πραγματοποιεί συλλήψεις.
Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη που μεταφέρεται στο Δικαστήριο: ο πρόεδρος του Σουδάν Μπασίρ καταζητείται αλλά δεν έχει συλληφθεί ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι, για τον οποίο επίσης είχε εκδοθεί ένταλμα, πέθανε πριν δικαστεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442