Στο μικροσκόπιο του Eurogroup η ελληνική οικονομία
Ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον έχει η συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, Τρίτη, αφενός λόγω της αναμενόμενης απόφασης για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, αφετέρου διότι σήμερα θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας εν όψει του νέου δανειακού προγράμματος. Η απόφαση για την αποδέσμευση των 8 δισ. ευρώ (θα εκταμιευθούν μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου) θα ληφθεί με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει σήμερα η τρόικα στο Eurogroup.
Ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον έχει η συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα, Τρίτη, αφενός λόγω της αναμενόμενης απόφασης για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, αφετέρου διότι σήμερα θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας εν όψει του νέου δανειακού προγράμματος.
Η απόφαση για την αποδέσμευση των 8 δισ. ευρώ (θα εκταμιευθούν μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου) θα ληφθεί με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει σήμερα η τρόικα στο Eurogroup.
Στο Συμβούλιο αναμένεται να εκφρασθεί η ικανοποίηση των 16 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ.Βενιζέλο για την παροχή εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων όλων των απαραίτητων έγγραφων εγγυήσεων για την συνέχιση του προγράμματος.
Στο Eurogroup θα εξετασθεί και το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τις τράπεζες για το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και η υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.
Οι επικεφαλής της τρόικας που θα παραστούν στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2011 και για τις βασικές προκλήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Η ενημέρωση της τρόικας κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς τις επόμενες εβδομάδες και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα καταρτίσει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας για το πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών τα 80 δισ. ευρώ (συν 9 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα) θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας από τα τέλη Φεβρουαρίου 2012, με την προϋπόθεση πως η χώρα μας θα ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όλες της τις υποχρεώσεις.
Σημειώνεται πως εν όψει του Eurogroup, αλλά και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής (8-9 Δεκεμβρίου), ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος είχε χθες, Δευτέρα, πολύωρη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρος και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, την αναπληρώτρια υπουργό εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον υπουργό Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλο και τους συμβούλους του Γκ.Χαρδούβελη και Γ.Γλυνό, στην οποία συζητήθηκαν οι ελληνικές θέσεις, όπως θα αποτυπωθούν το προσεχές δεκαήμερο στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και το θέμα των τροποποιήσεων των συνθηκών της ΕΕ και το πώς θα το χειρισθεί η Ελλάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ρουμάνικη εφορία στο κυνήγι των influencers
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)
























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442