Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Φωνές για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Φωνές για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Εν μέσω των δραματικών τόνων που έδωσε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ακούστηκαν αρκετές φωνές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την λήψη σοβαρών πολιτικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή. Δίνοντας το στίγμα, κατά τις τοποθετήσεις τους, αρκετοί είπαν: «Τέλος αντοχής» και «Δεν πάει άλλο». Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή δημοψήφισμα, ή εκλογές ζήτησε μέσω του ΒΗΜΑ 99,5 ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Στο ίδιο πνεύμα ο Νίκος Σαλαγιάννης. Σχέδιο δράσης από τον πρωθυπουργό και διαφορετική λειτουργία της κυβέρνησης, ζήτησε ο Νάσος Αλευράς.

Εν μέσω των δραματικών τόνων που έδωσε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση για
το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ακούστηκαν αρκετές φωνές από βουλευτές του
ΠΑΣΟΚ για την λήψη σοβαρών πολιτικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό
μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή. Δίνοντας το στίγμα, κατά τις
τοποθετήσεις τους, αρκετοί είπαν: «Τέλος αντοχής» και «Δεν πάει άλλο».

Ενδεικτικά, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε δραστικές αποφάσεις: κυβέρνηση εθνικής
ενότητας, ή δημοψήφισμα, ή εκλογές.

Συγκεκριμένα, είπε: «Εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη γραμμή της κυβέρνησης, χρειάζονται άλλες λύσεις, όπως εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλιώς η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία». Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μη μονο-κομματική κυβέρνηση, εθνικής σωτηρίας.

Σε ανάλογο πνεύμα, η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σαλαγιάνη, στον ΒΗΜΑ 99,5, ο οποίος είπε πως «δεν έχει σημασία ποιος θα έχει το πάνω χέρι· αν δεν πετύχει η συναίνεση, λύση είναι οι εκλογές».

Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς έθεσε θέμα λήψης πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό και διαφορετικής λειτουργίας της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου και συγκεκριμένου σχεδιασμού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμη, σημείωσε ότι «υπάρχει ζήτημα με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και πρέπει να τεθούν σαφή χρονοδιαγράμματα και να μην επαφίενται τα πράγματα στην καλή θέληση τωνυπουργών».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, μια σειρά βουλευτών που ψήφισαν «με βαριά καρδιά» το πολυνομοσχέδιο, κατέστησαν σαφές ότι «είναι η τελευταία φορά» που ψηφίζουν μέτρα και συνέδεσαν τη δήλωση αυτή με την ανάγκη για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών.

«Από Δευτέρα», απαίτησε κλείνοντας μια δραματική ομιλία της στη Βουλή η Βάσω Παπανδρέου, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Κώστα Καρτάλη. «Τέλος της ανοχής», διαμήνυσε ο βουλευτής Ν. Σαλαγιάννης, δηλώνοντας επίσης ότι ψηφίζει και αυτός για «τελευταία φορά» μέτρα.
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησαν οι βουλευτές Δημ.Λιντζέρης και Τόνια Αντωνίου.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης έθετε και πάλι θέμα «νομιμοποίησης» αυτής της πολιτικής, επαναφέροντας ουσιαστικά την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν επεκτάθηκε. Ουδείς στήριξε το «αίτημα Καστανίδη» (αντίθετα, υπήρξε σκληρή κριτική, όπως για παράδειγμα από τον Μ. Παπαϊωάννου).

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, παρότι δεν επιβεβαίωναν τα περί «πολιτικών πρωτοβουλιών», ανέφεραν ότι «θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής» (δήλωση που έγινε πριν ανακοινωθεί ότι οι αποφάσεις μετατίθενται για την προσεχή Τετάρτη).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο