Το ξέρετε ότι υπάρχουν περίπου 5000 ποικιλίες αυτού του αγαπημένου μας λαχανικού; Ναι, η πατάτα ανήκει στα λεγόμενα «αμυλώδη λαχανικά».
Πρωτοκαλλιεργήθηκαν στο Περού μετά το 3.000 π.Χ., εισήχθησαν στην Ευρώπη το 16ο αιώνα στον Ελλαδικό χώρο (Κέρκυρα) το 1.800 και τώρα για πολλούς απο εμάς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
Εκτός από υδαντάνθρακες, οι πατάτες περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Β, μαγνήσιο και ποτάσιο. Η φλούδα περιέχει φυτικές ίνες οπότε μη σπεύδετε να τις ξεφλουδίσετε για να τις μαγειρέψετε! Για να διευκολυνθείτε στον καθαρισμό της φλούδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία σκληρή βούρτσα και να τρίψετε την πατάτα ώστε να φύγει το χώμα κάτω από κρύο νερό.
Στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές θα βρείτε δύο ειδών πατάτες: τις κηρώδεις και τις αλευρώδεις. Οι μεν είναι ιδανικές αν πρόκειται να τις βράσετε ενώ οι αλευρώδεις ενδείκνυνται για ψήσιμο.

Βιβλιογραφία
«Ολοκληρωμένες Τεχνικές Μαγειρικής “Le Cordon Bleu” (Επαγγελματικές Εκδόσεις Μαγειρικής Α. Τσιτσιλώνης)» 1999

in.gr Αγροτουρισμός