Το κρέας του κοτόπουλου θεωρείται από τα πιο ελαφρά και τα πιο υγιεινά
του ζωικού βασιλείου, μαζί με αυτό της γαλοπούλας.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και τα λιπαρά του είναι ακόρεστα – που σημαίνει «υγιεινά» – σε σχέση με εκείνα του μοσχαριού που είναι κορεσμένα και τριπλάσια ποσοτικά. Το στήθος είναι το λιγότερο λιπαρό κομμάτι, αφού το μπούτι έχει μυϊκά λίπη. Στην πορεία του στην τροφική αλυσίδα σε βάθος χρόνου έχει εμπορευματοποιηθεί τόσο πολύ, που οι συνθήκες, τόσο της διαβίωσης όσο και της διατροφής του, έχουν φτάσει σε πολλές περιπτώσεις σε θανατηφόρα όρια. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο – ιδίως αν ανατραφεί βιολογικά – με μακρινή ιστορία και εντυπωσιακά αριθμητικά στοιχεία.
Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η ετήσια κατανάλωση ήταν λίγες δεκάδες εκατομμύρια κοτόπουλα. Στις μέρες μας, πάνω από 50 δισεκατομμύρια ανατρέφονται για τα αυγά τους ή το κρέας τους κάθε χρόνο! Ο πληθυσμός τους έφτασε να αριθμεί παγκοσμίως 4 κοτόπουλα ανά κάτοικο! Με τον πληθυσμό της γης να πλησιάζει τα 7 δισεκατομμύρια – πιθανόν μέσα στο 2012 – τα κοτόπουλα θα είναι περίπου 28 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για το ζώο με την μεγαλύτερη διατροφική αναπαραγωγή στον κόσμο.
Αν τα ζώα αυτά αφήνονταν να ζήσουν ελεύθερα θα μπορούσαν να ζήσουν έως και 10 χρόνια. Σε συνθήκες όμως διατροφικής εκτροφής ζουν από 6 εβδομάδες (μόλις!) σε εντατική αναπαραγωγή, έως και 14 εβδομάδες αν εκτραφούν βιολογικά.
Το κοτόπουλο σ’ όλα τα μέρη του κόσμου είναι μια βασική τροφή. Είναι εύκολο να εκτραφεί ακόμα και σε ατομικές συνθήκες, και υπάρχουν πάρα πολύ τρόποι μαγειρικής του, σ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Στην κατσαρόλα, στο φούρνο, τηγανητό και ψητό. Τέλος, ένας σημαντικός λόγος που προτιμάτε πολλές φορές το κοτόπουλο είναι το κόστος.
Με σωστή επιλογή του, λοιπόν, το κοτόπουλο είναι μια υγιεινότατη και φτηνή διατροφή.

in.gr Αγροτουρισμός