Θα τηρήσει τελικά η Ρωσία το συμβόλαιο για την πώληση συστημάτων S300 στο Ιράν
Η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη να τηρήσει τη συμφωνία της με την Τεχεράνη για την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων S300, δύο ημέρες μετά την «αναβολή για τεχνικούς λόγους» της παράδοσης. Το Ισραήλ είχε ζητήσει επανειλημμένα από τη Ρωσία να ανγοήσει τη συμφωνία της με το Ιράν.
2
Η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη «να τηρήσει τη συμφωνία της με την Τεχεράνη για την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων S300», σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας Σερκέι Ριαμπκόφ την Παρασκευή.
Οι δηλώσεις του υφυπουργού έρχονται δύο ημέρες μετά την αναβολή της παράδοσης των συστημάτων λόγω «προβλημάτων τεχνικής φύσεως». Η Μόσχα είχε αναφέρει ότι επρόκειτο για «τεχνική καθυστέρηση», δεσμευόμενη ότι οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μόλις τα προβλήματα επιλύονταν.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργόςΑμυνας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί εξαιρετικά» από την αποτυχία του Ιράν να αποδείξει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικής φύσης.«Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τεχεράνη αρνείται να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ» συμπλήρωσε ο Σ.Λαβρόφ.
Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ ζητούν εδώ και μήνες από τη Ρωσία να αγνοήσει τη συμφωνία της με το Ιράν και να μην παραδώσει τα αμυντικά συστήματα στην Τεχεράνη.
Η Μόσχα προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος, λέγοντας πως είναι «λάθος να μετατρέπεται η παράδοση των συστημάτων σε μείζον πρόβλημα». Το θέμα της παράδοσης, όπως αναφέρει το Reuters, είναι ευαίσθητο για το Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί πως με τα αντιπυραυλικά συστήματα η Τεχεράνη θα μπορεί να προστατεύσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις από αεροπορικές επιθέσεις.
Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Σ.Ριαμπκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα αντιτίθεται σε κυρώσεις που «παραλύουν το Ιράν», χαρακτηρίζοντάς τις απαράδεκτες. «Οι κυρώσεις πρέπει να αποσκοπούν στην ενίσχυση της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» συμπλήρωσε ο Ρώσος υφυπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Περιστέρι Betsson – Κολοσσός Ρόδου 87-83: «Βλέπει» 4άδα μετά την 7η συνεχόμενη νίκη η ομάδα του Ξανθόπουλου
- Ποιος δολοφόνησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ; Πέντε θεωρίες συνωμοσίας αρνούνται να πεθάνουν
- Κυριακή των Βαΐων: Εντυπωσιακός στολισμός στην Παναγία Τουρλιανή της Μυκόνου
- Νάρκες κατά προσωπικού: Η σιωπηλή επιστροφή ενός καταστροφικού όπλου
- LIVE: Σαουθάμπτον – Άρσεναλ
- Καρδίτσα: Σκηνές πανικού σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ γεμάτο επιβάτες που έπιασε φωτιά στην εθνική οδό
- Παναιτωλικός-Ατρόμητος 1-1: Ο Γιουπιτάνα λύτρωσε τους φιλοξενούμενους στην τελευταία φάση του αγώνα (90+5′)
- LIVE: Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442