Ανεβάζει τους τόνους ο Ομπάμα προειδοποιώντας το Ιράν με νέες κυρώσεις
Με νέο πακέτο «σημαντικών» κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προειδοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι παρά την άρνηση της Τεχεράνης είναι σαφές πως κινείται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Διατηρώντας ταυτόχρονα τη «διπλή προσέγγιση», οι ΗΠΑ καταθέτουν και νέα πρόταση σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Με νέο πακέτο κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας σε βάρος του Ιράν προειδοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι παρά την άρνηση της Τεχεράνης είναι σαφές πως κινείται στην κατεύθυνση του «πυρηνικού εξοπλισμού». Διατηρώντας ταυτόχρονα τη «διπλή προσέγγιση», οι ΗΠΑ καταθέτουν και νέα πρόταση επιδιώκοντας να εμποδίσουν τον υψηλό εμπλουτισμό ουρανίου στο Ιράν.
Σε απρόσμενη εμφάνισή του κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η διαδικασία για την επιβολή «σημαντικών» κυρώσεων σε βάρος του Ιράν κινείται με γρήγορους ρυθμούς, εκτιμώντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δείχνει ότι απέρριψε την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για προσέγγιση, σημειώνοντας πως είναι σαφές ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη απέναντι στην «κακή συμπεριφορά» της Τεχεράνης, και χαιρέτισε τη στάση της Ρωσίας που αποδοκίμασε τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις του Ιράν ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Αναγνώρισε, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι σαφές πώς θα κινηθεί η Κίνα απέναντι σε νέα προσπάθεια για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κίνα, μόνιμο κράτος-μέλος του ΣΑ με δικαίωμα χρήσης βέτο, αρνείται σταθερά τις κυρώσεις καλώντας σε περαιτέρω συνομιλίες με το Ιράν.
«Το πώς θα λειτουργήσει η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κάτι που μένει να το δούμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι δηλώσεις Ομπάμα ήλθαν τη στιγμή που Ιράν προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερο ποσοστό -20%- για πυρηνικό αντιδραστήρα που θα παρασκευάζει ιατρικά ισότοπα για καρκινοπαθείς. Η διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ παρά το κύμα αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι διαθέσιμη να βοηθήσει το Ιράν στην παρασκευή ιατρικών ισοτόπων στο εξωτερικό.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσφορά αυτή θα βοηθήσει «στην οικοδόμηση κάποιας εμπιστοσύνης» και θα καταδείξει ότι «δεν είναι απαραίτητα» τα σχέδια του Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 20% για αντιδραστήρα ο οποίος κατασκευάζει ισότοπα για καρκινοπαθείς.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.