Η Κομισιόν σώζει τα πολωνικά ναυπηγεία του Γκντανσκ
Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο αναδιάρθρωσης των πολωνικών ναυπηγείων στο Γκντανσκ, το οποίο συνοδεύεται μεν από γενναία χρηματοδότηση, αλλά προβλέπει τη σημαντική συρρίκνωσή τους. Ικανοποιημένη η Βαρσοβία.
106
Ενέκρινε την Τετάρτη η ευρωπαϊκή επιτροπή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των πολωνικών ναυπηγείων στο Γκντανσκ, το οποίο συνοδεύεται μεν από γενναία χρηματοδότηση, αλλά προβλέπει τη σημαντική συρρίκνωσή τους.
Από την ένταξη της Πολωνίας στην Ένωση το 2004, η Επιτροπή είχε εγκρίνει ενίσχυση ύψους 251 εκατ. ευρώ για τα παραπαίοντα ναυπηγεία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Τα χρήματα όμως δεν έφτασαν ποτέ, καθώς η Επιτροπή περίμενε πρώτα την εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα καθιστούσε λειτουργικά και βιώσιμα τα ναυπηγεία. Η έγκριση ήρθε έπειτα από έρευνα τεσσάρων ετών για την κατάσταση και την προοπτική των ναυπηγείων.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «εξαιτίας των συνεχών επιδοτήσεων για την παραγωγή των ναυπηγείων από το 2002, ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη αγορά έχει στρεβλωθεί σημαντικά, και έτσι οι δυνατότητες των ναυπηγείων πρέπει να μειωθούν κατά πολύ».
Οι νέοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, ο όμιλος ISD, θα αναγκαστούν να κλείσουν δύο από τα τρία νεωλκεία. Η πολωνική κυβέρνηση εμφανίζεται όμως ικανοποιημένη από το σχέδιο που θα οδηγήσει στη σωτηρία των ναυπηγείων του Γκντανσκ, σύμφωνα με το Reuters.
Τα ναυπηγεία της πόλης, γνωστής για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα ως Ντάντσιχ, ενέχουν συμβολική σημασία για τη χώρα: Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη απεργία το 1980, με την καθοδήγηση του Λεχ Βαλέσα, και οδήγησε στη δημιουργία της «Αλληλεγγύης», του πρώτου ανεξάρτητου συνδικάτου στο ανατολικό μπλοκ που θα έπαιζε αργότερα κεντρικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από τον κομμουνισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ζάκερμπεργκ δημιουργεί τον ψηφιακό κλώνο του – Και θα τον στέλνει στη δουλειά
- Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία και πέρασαν εκεί το Πάσχα – Δύο συλλήψεις
- Η κουβέντα του ESPN για τον Αντετοκούνμπο: «Ήρθε η ώρα να φύγει»
- Στα «κάρβουνα» η κυβέρνηση μετά την ανάπαυλα του Πάσχα – Σκάνδαλα, ενεργειακή κρίση και αστάθεια
- Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία στο Μενίδι
- ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές: Δεν είναι σκάνδαλα ενός απρόσωπου βαθέος κράτους αλλά του προσωπικού κράτους Μητσοτάκη
- «Έτριψε το αηδιαστικό αιδοίο της επάνω μου» – Η Ρούμπι Ρόουζ καταγγέλει την Κέιτι Πέρι για σεξουαλική επίθεση
- Τα must‑have προϊόντα για το απόλυτο no‑makeup makeup look
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442