Η Κομισιόν σώζει τα πολωνικά ναυπηγεία του Γκντανσκ
Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο αναδιάρθρωσης των πολωνικών ναυπηγείων στο Γκντανσκ, το οποίο συνοδεύεται μεν από γενναία χρηματοδότηση, αλλά προβλέπει τη σημαντική συρρίκνωσή τους. Ικανοποιημένη η Βαρσοβία.
106
Ενέκρινε την Τετάρτη η ευρωπαϊκή επιτροπή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των πολωνικών ναυπηγείων στο Γκντανσκ, το οποίο συνοδεύεται μεν από γενναία χρηματοδότηση, αλλά προβλέπει τη σημαντική συρρίκνωσή τους.
Από την ένταξη της Πολωνίας στην Ένωση το 2004, η Επιτροπή είχε εγκρίνει ενίσχυση ύψους 251 εκατ. ευρώ για τα παραπαίοντα ναυπηγεία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Τα χρήματα όμως δεν έφτασαν ποτέ, καθώς η Επιτροπή περίμενε πρώτα την εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα καθιστούσε λειτουργικά και βιώσιμα τα ναυπηγεία. Η έγκριση ήρθε έπειτα από έρευνα τεσσάρων ετών για την κατάσταση και την προοπτική των ναυπηγείων.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «εξαιτίας των συνεχών επιδοτήσεων για την παραγωγή των ναυπηγείων από το 2002, ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη αγορά έχει στρεβλωθεί σημαντικά, και έτσι οι δυνατότητες των ναυπηγείων πρέπει να μειωθούν κατά πολύ».
Οι νέοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, ο όμιλος ISD, θα αναγκαστούν να κλείσουν δύο από τα τρία νεωλκεία. Η πολωνική κυβέρνηση εμφανίζεται όμως ικανοποιημένη από το σχέδιο που θα οδηγήσει στη σωτηρία των ναυπηγείων του Γκντανσκ, σύμφωνα με το Reuters.
Τα ναυπηγεία της πόλης, γνωστής για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα ως Ντάντσιχ, ενέχουν συμβολική σημασία για τη χώρα: Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη απεργία το 1980, με την καθοδήγηση του Λεχ Βαλέσα, και οδήγησε στη δημιουργία της «Αλληλεγγύης», του πρώτου ανεξάρτητου συνδικάτου στο ανατολικό μπλοκ που θα έπαιζε αργότερα κεντρικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από τον κομμουνισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Airbnb: Νέοι περιορισμοί το 2026 – Σε ποια περίπτωση χάνεται η άδεια μίσθωσης
- Ο Ολυμπιακός ψάχνει μόνο τρίποντο κόντρα στον Βόλο – Δύσκολη έξοδος για την ΑΕΚ στην Τρίπολη
- Ιράν: «Οποιαδήποτε επίθεση θα θεωρηθεί κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου» – Η απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικού στρατού
- Χρυσή βίζα: Γιατί επενδύουν στην Αθήνα Ιρανοί και Τούρκοι [πίνακας]
- Δεν μπόρεσε να γυρίσει μόνος του το ματς – Η εμφάνιση του «διπλού» Αντετοκούνμπο με τους Νάγκετς (vid)
- Λόρα: Άφαντη για 16η ημέρα – Έφυγε με λεωφορείο από την Ομόνοια για Γερμανία; – Η έκκληση της μητέρας της
- Ελαιόλαδο: Νέο τοπίο αλλά με αβεβαιότητες – Πώς εξελίσσεται παραγωγή και τιμές [γραφήματα]
- Αρκάς: Οι ευχές για καλό σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/john-hernandez-i1TgEOhyH48-unsplash-315x220.jpg)











![Χρυσή βίζα: Γιατί επενδύουν στην Αθήνα Ιρανοί και Τούρκοι [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_golden_world-1-145x85.jpg)



![Χρυσή βίζα: Γιατί επενδύουν στην Αθήνα Ιρανοί και Τούρκοι [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_golden_world-1-315x220.jpg)



![Ελαιόλαδο: Νέο τοπίο αλλά με αβεβαιότητες – Πώς εξελίσσεται παραγωγή και τιμές [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ελαιολαδο-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442