Φυτικές Ίνες: Ασπίδα προστασίας έναντι του καρκίνου
Ένας από τους διαιτητικούς παράγοντες που θεωρείται σήμερα ότι συνεισφέρει μέγιστα στην προστασία του ανθρώπου από καρκίνο του παχέος εντέρου και όχι μόνο, είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών.
Ένας από τους διαιτητικούς παράγοντες που θεωρείται σήμερα ότι συνεισφέρει μέγιστα στην προστασία του ανθρώπου από καρκίνο του παχέος εντέρου και όχι μόνο, είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών.
Δεκάδες μελέτες τεκμηριώνουν την θέση αυτή, προσδίδοντας την προστατευτική δράση των φυτικών ινών στην ικανότητα που έχουν να δεσμεύουν τα χολικά οξέα. Η μεγάλη συγκέντρωση των χολικών οξέων στις εκκρίσεις, ως αποτέλεσμα της διατροφής Δυτικού τύπου, οδηγεί σε αυξημένο ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου.
Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να εμπεριέχει περίπου 30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, κάτι που στην Ελλάδα τουλάχιστο, με την αφθονία φρούτων και λαχανικών, είναι εύκολο να επιτευχθεί. Τα 30 γρ. φυτικών ινών μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος καταναλώνοντας 2 μεγάλα μπολ με λαχανικά εποχής, 2 έως 3 φρούτα εποχής και δίνοντας έμφαση ώστε σε ημερήσια βάση τα δημητριακά που χρησιμοποιεί στην διατροφή του να είναι ολικής αλέσεως.