«Όχι» από Μέρκελ και Σαρκοζί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Την αντίθεσή τους στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με αφορμή τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
95
Την αντίθεσή τους στην απεριόριστη διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ένωσης με χώρες-μέλη όπως η Τουρκία εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με αφορμή τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε οποιονδήποτε στην Ευρώπη ως πλήρες μέλος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για τα σύνορα της Ευρώπης».
Τόνισε ακόμη ότι «η κοινή μας θέση είναι προνομιακή συνεργασία με την Τουρκία αλλά όχι πλήρες μέλος».
«Δεν υπάρχει νόημα αν θα υπάρχουν όλο και περισσότερες χώρες μέλη [στην ΕΕ] και δεν θα μπορούμε πια να αποφασίσουμε», ανέφερε ακόμη η καγκελάριος.
Επίσημος καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε, «η Ανγκελα Μέρκελ έχει δίκιο ότι Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα, γιατί μία Ευρώπη χωρίς σύνορα θα είναι Ευρώπη χωρίς θέληση, χωρίς ταυτότητα, χωρίς αξίες».
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη φιλία Γαλλίας-Γερμανίας ως τον«πιο πολύτιμο θησαυρό για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο».
«Η ευθύνη της Ανγκελα Μέρκελ και η δική μου είναι να διατηρήσουμε αυτή τη φιλία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας ως πολύτιμο θησαυρό όχι μόνο για τους Γερμανούς, όχι μόνο για τους Γάλλους, αλλά για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο» τόνισε.
Επιπλέον, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα την Κυριακή δήλωσε ότι «πρέπει να πάψουμε να κάνουμε μάταιες υποσχέσεις στην Τουρκία» προτείνοντας, αντίθετα, τη δημιουργία «ενός μεγάλου κοινού οικονομικού χώρου».
Στην ίδια συνέντευξη ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε το αίτημα της Γερμανίας για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Γαλλία είναι μέλος.
Σημειώνεται ότι οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας άρχισαν το 2005, αλλά μέχρι σήμερα έχει ανοίξει ένας μικρός αριθμός από τα συνολικά 35 κεφάλαια, καλύπτοντας δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442