Συνεργασία υπόσχεται στο Μεξικό ο Ομπάμα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
Χείρα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των βαρόνων των ναρκωτικών έτεινε προς το Μεξικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Σε μείζον ζήτημα μεταξύ των δύο κρατών εξελίσσεται και το εμπόριο όπλων.
30
Χείρα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των βαρόνων των ναρκωτικών έτεινε προς το Μεξικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.
«Σε αυτό τον πόλεμο δεν μπορούμε να παλέψουμε με ένα χέρι. Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας» ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου.
Όπως γράφει η El Pais, τα «κέρδη» των βαρόνων των ναρκωτικών από τη διακίνηση στις ΗΠΑ φτάνουν τα 40 δισ. δολάρια το χρόνο.
Ακόμα πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση όσον αφορά στην πώληση όπλων. Υπολογίζεται ότι εντός των ΗΠΑ υπάρχουν 80 χιλιάδες νόμιμα σημεία πώλησης όπλων, πολλά από τα οποία λειτουργούν σε πόλεις κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.
Αρκετοί από τους «βαρώνους» σπεύδουν σε πολιτείες όπως το Τέξας για να διαλέξουν οπλισμό. Στη συνέχεια διασχίζουν τα σύνορα με το Μεξικό και εξαφανίζονται.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια οι Αρχές του Μεξικού έχουν εντοπίσει 35 χιλιάδες παράνομα όπλα. Υπολογίζουν δε ότι το 90% του οπλισμού που κατέχουν οι βαρώνοι των ναρκωτικών έχουν αγοραστεί στις ΗΠΑ.
Το πιο προφανές μέτρο απλό πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης θα ήταν να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία, ιδιαίτερα στις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό.
Ωστόσο, ακόμα και αυτό είναι εξαιρετικά περίπλοκο, λόγω της νομοθεσίας της κάθε πολιτείας, αλλά και του πανίσχυρου λόμπι που ονομάζεται National Rifle Association…
Κατά τα άλλα, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Μεξικού συζήτησαν και για το γνωστό «αγκάθι» της μετανάστευσης, όπως και για την Κούβα.
«Το εμπάργκο δεν είναι λύση» είπε ο Φελίπε Καλντερόν, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμααναγνώρισε ότι η κυβέρνηση της Αβάνα δενπρόκειται να αλλάξει γραμμήάμεσα,ωστόσο, μπορεί να κάνει βήματα προόδου σε θέματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
* Επόμενος σταθμός για τον πρόεδροτων ΗΠΑ, το Τρινιντάντ, όπου πραγματοποιείται η 5η Σύνοδος των Αμερικανικών Κρατών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστημονική παρέμβαση στο Δήμο Παγγαίου για την πρόληψη φυσικών κινδύνων
- Θάνατος Μαραντόνα: Ξεκινά ξανά η δίκη, ένα χρόνο μετά
- Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε λύκειο και ανοίγει πυρ
- «Αγροδιατροφική καταστροφή» – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω Ορμούζ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442