Ολοκληρώθηκε αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία
Δύο μήνες μετά τις φλόγες πολέμου στον Καύκασο οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από τη Γεωργία εγκαταλείποντας τις θέσεις τους στις ζώνες ασφαλείας γύρω από την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφχαιρετίζει το ρόλο της ΕΕ στην κρίση του Καυκάσου και στρέφεται κατά των ΗΠΑ...
Δύο μήνες μετά τις φλόγες πολέμου στον Καύκασο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από τη Γεωργία εγκαταλείποντας τις θέσεις τους στις ζώνες ασφαλείας γύρω από την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Χαιρετίζει το ρόλο της ΕΕ στην κρίση του Καυκάσου ο Ντ.Μεντβέντεφ και κατηγορεί τις ΗΠΑ για υπονόμευση της διεθνούς ασφάλειας…
Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν εντελώς από τις ζώνες ασφαλείας που βρίσκονται γύρω από τις αποσχισθείεσες από τη Γεωργία επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, επιβεβαίωσε το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών. Τη δραστηριότητα στην περιοχή παρακολουθούν στενά οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.
Η Ρωσία έκλεισε και τα έξι στρατιωτικά φυλάκια στην ουδέτερη ζώνη γύρω από τη Νότια Οσετία και οι στρατιώτες της βρίσκονται καθ οδόν προς το Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της αποσχισθείσας γεωργιανής επαρχίας. Οι ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες αποσύρθηκαν ταυτόχρονα από την ουδέτερη ζώνη γύρω από την έτερη αποσχισθείσα επαρχία της Αμπχαζίας.
Ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα χαιρέτισε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η ΕΕ «παγώσε» τις συνομιλίες για μία στρατηγική συνθήκη με την Ρωσία μέχρι το Κρεμλίνο να αποσύρει τα στρατεύματά του στις θέσεις προ του πολέμου. Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για την επανέναρξη των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου.
Η απόσυρση ολοκληρώθηκε δύο ημέρες νωρίτερα από την προθεσμία. Η Μόσχα όφειλε να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τις ουδέτερες ζώνες επί γεωργιανού έδαφους μέχρι την Παρασκευή, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη με τη μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί μετά τον πενθήμερο πόλεμο της Ρωσίας με την Γεωργία τον Αύγουστο.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια που λαμβάνει χώρα στο Εβιάν της Γαλλίας, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε ανακοινώσει ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων θα έχει ολοκληρωθεί εντός της ημέρας «Είναι σημαντικό τώρα να ηρεμήσουμε και τουλάχιστον να αφήσουμε τη ρητορική της αντιπαράθεσης» είπε.
«Δεν συνέβη τίποτα μοιραίο ή ανεπανόρθωτο. Δεν μας απειλεί μία νέα έκδοση του Ψυχρού Πολέμου» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαιρέτισε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση του Καυκάσου και δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να λειτουργήσει η δύναμη των 200 Ευρωπαίων παρατηρητών στην περιοχή ως «εγγυητής» και να εμποδίζει περαιτέρω εχθροπραξίες.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε μιλώντας στο BBC ότι η Ρωσία πιστεύει ότι Ευρωπαϊοι παρατηρητές θα εγγυηθούν την ασφάλεια στις ουδέτερες ζώνες. «Αυτό είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους εμπιστευόμαστε» δήλωσε.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα επιτραπεί στους παρατηρητές της ΕΕ να αναπτυχθούν στο έδαφος της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου η Ρωσία θα διατηρήσει δύναμη 8.000 ανδρών.
Μεντβέντεφ: «Οι ΗΠΑ έχασαν ιστορική ευκαιρία»
Από το Εβιάν της Γαλλίας ο Ρώσος πρόεδρος στράφηκε κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο ρόλος που προσδίδουν στον εαυτό τους ως παγκόσμια κυρίαρχη δύναμη υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια.
«Η επιθυμία των ΗΠΑ να εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τις οδήγησε να χάσουν μία ιστορική ευκαιρία […] να οικοδομήσουν μία πραγματικά δημοκρατική παγκόσμια τάξη» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφερόμενος στις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχασαν μία ιστορική ευκαιρία για νέα σύμπραξη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, όταν η Μόσχα είχε προσφερθεί να συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση Μπους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η εισβολή στο Ιράκ και τα σχέδια ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη κατέστρεψαν αυτή τη συνεργασία, είπε ο Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο πόλεμος με τη Γεωργία κατέδειξε ότι ο μηχανισμός ασφαλείας στην Ευρώπη, που βασίζεται όπως είπε γύρω από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση.
Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας που θα απαγορεύει τη χρήση βίας και την απειλή στην προφυγή στη χρήση βίας και θα καθιστά σαφές ότι καμία χώρα, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο στην παροχή ασφάλειας για την ήπειρο, δήλωσε.
Παράλληλα, στράφηκε εκ νέου κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ που «που κινεί τη στρατιωτική του δομή με ζήλο» προς τα σύνορα της Ρωσίας.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας