Έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πυρηνική απειλή από το Ιράν, δηλώνει το Ισραήλ
Ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πυρηνική απειλή από το Ιράν δηλώνει το Ισραήλ, μέσω του Εχούντ Ολμέρτ. Την ίδια ώρα, η Ρωσία λέει ότι οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελούν «ισχυρό μήνυμα» προς την Τεχεράνη. «Ανευ αξίας» χαρακτηρίζει το Ιράν τις κυρώσεις.
Ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν δηλώνει το Ισραήλ, με τον Εχούντ Ολμέρτ να αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η χρήση στρατιωτικής δύναμης απέναντι στις πυρηνικές προσδοκίες του Ιράν. Την ίδια ώρα, η Ρωσία λέει ότι οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελούν «ισχυρό μήνυμα» προς την Τεχεράνη. «Ανευ αξίας» χαρακτηρίζει το Ιράν τις κυρώσεις.
Λίγο μετά την αντίδραση της Τεχεράνης απέναντι στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παρά τις νέες κυρώσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε: «Το Ισραήλ βλέπει τον εαυτό του να απειλείται από το Ιράν».
«Το Ισραήλ έχει τη δύναμη και την ισχύ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε κάθε απειλή» δήλωσε, ενώ βιάστηκε να προσθέσει ότι το θέμα δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ισραήλ, αλλά των ΗΠΑ και άλλων χωρών που πιστεύουν ότι το Ιράν αποτελεί απειλή.
Να υπακούσει στις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσε την Τεχεράνη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. «Η απόφαση (του ΣΑ του ΟΗΕ) αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Τεχεράνη για την ανάγκη να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σεβαστεί τις αποφάσεις της ΙΑΕΑ» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Στη συνέχεια κάλεσε σε νέες διαπραγματεύσεις. «Ελπίζουμε ότι η ιρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με την ΙΑΕΑ και ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του ζητήματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» ανέφερε η ανακοίνωση.
Την ικανοποίησή της για τις νέες κυρώσεις εξέφρασε η Ιαπωνία, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος. «Πρέπει να τηρήσουμε σταθερή στάση απέναντι στο πρόβλημα με τα ιρανικά πυρηνικά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Μασαχίκο Κομούρα.
Από την πλευρά του, το Ιράν χαρακτήρισε «άνευ αξίας, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μοχαμάντ Αλί Χοσεϊνί δήλωσε ότι η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων «δεν θα έχει την παραμικρή επίδραση στην αποφασιστικότητα του ιρανικού λαου και της ιρανικής κυβέρνησης» να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της σύναψης μιας διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση της κατοχής και παραγωγής πυρηνικών όπλων.
«Έχει φτάσει η στιγμή να απαγορεύσουμε όλα τα πυρηνικά όπλα», είπε ο Μοτακί.
Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα περιλαμβάνουν πάγωμα κεφαλαίων και περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλων Ιρανών αξιωματούχων – αυτή τη φορά μεσαίου επιπέδου ιεραρχικά – που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Απαγορεύεται επίσης η εμπορική δραστηριότητα που αφορά αγαθά με διπλή, στρατιωτική και πολιτική χρήση.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.