
Εκτός των επτά σύγχρονων θαυμάτων του κόσμου η Ακρόπολη της Αθήνας
Το Σινικό Τείχος, η Πέτρα της Ιορδανίας, ο Χριστός του Ρίο, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η πυραμίδα της Ίτζα στο Μεξικό, το Κολοσσαίο και το Ταζ Μαχάλ είναι τα επτά συγχρόνα θαύματα του κόσμου. Από την επτάδα απουσιάζει η Ακρόπολη της Αθήνας.
66
Το Σινικό Τείχος, η αρχαία πόλη της Ιορδανίας Πέτρα, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η πυραμίδα της Ίτζα στο Μεξικό, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία είναι τα επτά συγχρόνα θαύματα του κόσμου, σύμφωνα με ψηφοφορία που διενήργησε μη κερδοσκοπική οργάνωση και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 90 εκατομμύρια άνθρωποι μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων.
Από την «θαυματουργή» επτάδα απουσιάζουν, μεταξύ άλλων, η Ακρόπολη της Αθήνας, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ο Πύργος του Αϊφελ, το Νησί του Πάσχα, το Στόουχεντζ, το Αγαλμα της Ελευθερίας, η Όπερα του Σίδνεϊ, ο ναός του Ανγκόρ Βατ στην Καμπότζη και το Κρεμλίνο.
Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου είχαν τεθεί εκτός συναγωνισμού και είναι οι μόνες κατασκευές από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που διατηρούν τον χαρακτηρισμό του θαύματος, παράλληλα με τα επτά του σύγχρονου κόσμου.
Η τελετή της παρουσίασης των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λισαβόνα με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας ηθοποιού Χίλαρι Σουάνκ, της Ινδής συναδέλφου της Μπιπάσα Μπάσου και του Βρετανού ηθοποιού Μπεν Κίνγκσλεϊ, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος εμφανίσθηκαν η Τζένιφερ Λόπες και ο Χοσέ Καρέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η UNESCO είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να κρατήσει αποστάσεις από τη ψηφορία, με την αιτιολογία ότι αντανακλά μόνο τις απόψεις όσων ψηφίζουν.
Αλλωστε, διατηρεί τον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που περιλαμβάνει 851 τοποθεσίες και συνεχώς ανανεώνεται.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Wall Street: Τα μαθήματα από 100 χρόνια επενδύσεων
- Western Digital και Seagate άφησαν πίσω την… Nvidia
- Το 73% των νέων χάνει τον έλεγχο του χρόνου στο internet
- Το 68% των κωδικών σήμερα μπορεί να παραβιαστεί μέσα σε μία ημέρα
- Συνάντηση Ρούμπιο και αλ Θάνι, εν μέσω φημών για διαμεσολάβηση του Κατάρ στον πόλεμο με το Ιράν
- Τουλάχιστον 69 νεκροί σε εφόδους παραστρατιωτικών στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό



