Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η εκλογική ήττα, αφετηρία περιόδου αναταραχής στους κόλπους των Γάλλων Σοσιαλιστών

Η εκλογική ήττα, αφετηρία περιόδου αναταραχής στους κόλπους των Γάλλων Σοσιαλιστών

Αντιμέτωπο με την τρίτη συνεχή ήττα σε προεδρική αναμέτρηση, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ψάχνει τις αιτίες εκ των έσω. Αρχισαν ήδη οι επικρίσεις για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ «φωνάζει» ότι δεν θα ανεχθεί κανένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών...

51

Αντιμέτωπο με την τρίτη συνεχή ήττα σε προεδρική αναμέτρηση το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ψάχνει τις αιτίες εκ των έσω και αρχίσαν ήδη οι επικρίσεις για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε. Ο Φρανσουά Ολάντ κάνει αυτοκριτική, όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί κανένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών…

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Φρανσουά Ολάντ, παραδέχθηκε «σφάλματα» στην προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν έγινε «επαρκής αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις», και παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

«Εάν δεν είχαμε διαπράξει σφάλματα, ίσως σήμερα να πανηγυρίζαμε μια νίκη. Πρέπει να διδαχθούμε από αυτό. […] Αναμφίβολα δεν μιλήσαμε αρκετά για συγκεκριμένες προτάσεις, για θέματα που άγγιζαν τους Γάλλους. Δεν μπορέσαμε να ανοιχτούμε, να διευρυνθούμε αρκετά» επισήμανε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «όλοι όσοι δεν θέλουν ένα κράτος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα [UMP] πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν για τις βουλευτικές εκλογές και η περίσταση επιτάσσει συσπείρωση και ενότητα».

Ο Ολάντ διεμήνυσε πως δεν θα ανεχθεί κανένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του κόμματος. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Σοσιαλιστής ηγέτης υπογράμμισε πως αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών και αναδρομικές αναλύσεις», δεδομένου ότι πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να επιτρέψουν την εμφάνιση μίας «αντεξουσίας που θα αντιμετωπίσει εκείνους που κέρδισαν την ψηφοφορία της Κυριακής, εκείνους που «τα θέλουν όλα και θέλουν να αποφασίζουν για όλα». Ως προς την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τόνισε πως κέρδισε δύναμη που θα είναι χρήσιμη στην Αριστερά.

Ωστόσο, πρώτος άνοιξε «πυρ» ο πρώην υπουργός Οικονομικών και διεκδικητής του χρίσματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντομινίκ Στρος-Καν, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η αριστερά ηττήθηκε διότι δεν ανανεώθηκε σε βαθμό ικανοποιητικό, ενώ επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος κατά τα τελευταία πέντε χρόνια υπό την ηγεσία του Φρανσουά Ολάντ.

Απευθύνοντας έκκληση για ανανέωση, δήλωσε διαθέσιμος να την πραγματοποιήσει. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, πέραν της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, για να ενσαρκώσουν την ανανέωση, είπε.

Από την πλευρά του ο Λοράν Φαμπιούς, ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος και στέλεχος της αριστερής πτέρυγας, δήλωσε ότι «η σημαία της αριστεράς βρίσκεται στο έδαφος».

Πάντως, αντίθετα με τον Στρος-Καν, έκανε λόγο για μια «αριστερά χωρίς συμπλέγματα, η οποία θα εκπροσωπήσει τις αξίες της», σε μία έμμεση επικριτική αναφορά στην ομιλία της Ρουαγιάλ, η οποία απευθύνθηκε τόσο στους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής αριστεράς όσο στους κεντρώους ψηφοφόρους, θέλοντας να σπάσει ένα ταμπού για το κόμμα της.

Η Ρουαγιάλ κατηγορήθηκε στους κόλπους του κόμματός της ότι αψήφησε τους μηχανισμούς για να επιβάλει τις ιδέες της και ότι έκανε προεκλογική εκστρατεία στηριζόμενη πολύ λίγο στους «ελέφαντες», την παλαιά φρουρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Ήταν η πιο αποστασιοποιημένη από τις συνήθειες της αριστεράς υποψήφια που είχαμε ποτέ» σχολιάζει ο πολιτειολόγος Ζαν-Λικ Παροντί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, το 50% των ψηφοφόρων της Σεγκολέν Ρουαγιάλ προτιμά μία συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα κόμματα της αριστεράς και το 37% με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού.

Κατά την ομιλία της το βράδυ της Κυριακής η Σεγκολέν υποσχέθηκε στους υποστηρικτές της ότι μπορούν να στηρίζονται σε αυτήν για την εμβάθυνση της ανανέωσης της αριστεράς και την αναζήτηση νέων συγκλίσεων, στοιχεία που θεωρεί «απαραίτητα».

«Και άλλα δημοκρατικά ραντεβού μας περιμένουν» είπε η Ρουαγιάλ, ζητώντας κινητοποίηση εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 10 και στις 17 Ιουνίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο