Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανεξάρτητο Κόσοβο θα αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία θέσει βέτο, λέει ο Χόλμπρουκ

Ανεξάρτητο Κόσοβο θα αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία θέσει βέτο, λέει ο Χόλμπρουκ

Προκαλεί ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, λέγοντας πως εάν η Ρωσία ασκήσει βέτο στο σχέδιο Αχτισάαρι, η κυβέρνηση Μπους θα αναγνωρίσει αμέσως το Κόσοβο ως ανεξάρτητο. Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας κατηγορεί τον Χόλμπρουκ ότι «παίζει με τη φωτιά».

51

Προκαλεί ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, λέγοντας πως εάν η Ρωσία ασκήσει βέτο στο σχέδιο Αχτισάαρι για το Κόσοβο, η κυβέρνηση Μπους θα αναγνωρίσει αμέσως ως ανεξάρτητη τη σερβική επαρχία. Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ κατηγόρησε τον Χόλμπρουκ ότι «παίζει με τη φωτιά».

«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να θέσει βέτο, θα υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο την ίδια ημέρα» δήλωσε ο Χόλμπρουκ μιλώντας στο Φόρουμ των Βρυξελλών. Προσέθεσε, δε, ότι κατά την εκτίμησή του «ορισμένα» μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο η κατάσταση αυτή να προκαλέσει «ένα νέο κύκλο βίας στην Ευρώπη», επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα. «Εάν ξεσπάσει βία, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη» τόνισε.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να απορρίψει τη στάση αυτή. «Είπε [ο Χόλμπρουκ] ότι εάν η Ρωσία θέσει βέτο οι Αμερικανοί θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο. Είναι σαν να παίζει κανείς με τη φωτία, να παίζει με τη φωτιά όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις και να παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια» είπε ο Μπιλτ, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει «εποικοδομητική διπλωματία».

Η Ρωσία έχει ήδη χαρακτηρίσει απειλή για τη σταθερότητα στη Σερβία και τα Βαλκάνια οποιαδήποτε κίνηση προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υιοθέτηση ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη που δεν βρίσκει σύμφωνο το Βελιγράδι.

Στην ισχυρότερη έως σήμερα ένδειξη ότι η Ρωσία προτίθεται ενδεχομένως να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βλ.Τίτοφ διεμήνυσε την περασμένη Τρίτη προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν θα περάσει» το σχέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι για ανεξαρτησία του Κοσόβου υπό διεθνή επίβλεψη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο