Δέκα μέρες ζωής απομένουν στη χωματερή που δέχεται τα απορρίματα της Αθήνας
Οριακά λειτουργεί πλέον ο προσωρινός χώρος απόθεσης απορριμάτων στη Φυλή, ενώ για τη λειτουργία μίας νέας -εξίσου προσωρινής- χωματερής θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες. Όσο για τα έργα κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ Φυλής, αυτά δεν έχουν αρχίσει.
Οριακά λειτουργεί πλέον ο προσωρινός χώρος απόθεσης απορριμάτων στη Φυλή, ενώ για τη λειτουργία μίας νέας -εξίσου προσωρινής- χωματερής θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες.
Όσο για τα έργα κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ Φυλής, αυτά δεν έχουν αρχίσει ενώ για τις περιπτώσεις της Κερατέας και του Γραμματικού, δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων της Τετάρτης, τα βουνά σκουπιδιών στο κύτταρο της Φυλής ξεπερνούν τα 150 μέτρα, πάνω από το όριο που προβλέπουν οι όροι λειτουργίας του.
Ακόμα και ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Χαρδάς δηλώνει στην εφημερίδα ότι σε έναν τόσο μικρό χώρο, όπου καθημερινά φτάνουν πάνω από 2.000 απορριματοφόρα, είναι αδύνατον να γίνεται σωστή διαχείριση.
Τα έργα για την νέα προσωρινή χωματερή θα ολοκληρωθούν σε δύο μήνες. Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι να λειτουργήσει εκ νέου η παλιά χωματερή των Ανω Λιοσίων, που έκλεισε το 2006.
Ωστόσο, η δημοτική αρχή της πόλης, αλλά και οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα: «Χρειάζονται συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως επίσημη μελέτη από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις αντοχές, αλλά και πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ για την ευστάθεια των βουνών από τα σκουπίδια» τονίζει ο κ. Χαρδάς.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.