
Με τρίποντες… βόμβες η Εφές σταμάτησε το «4×4» του Ολυμπιακού
Το «4Χ4» του Ολυμπιακού κόλλησε στο «Αμπντί Ιπεκσί». Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν από την Εφές με 77-95 στην Τουρκία, μολονότι βρισκόταν μπροστά με 11 στο ημίχρονο. Ένας καταιγισμός τριπόντων (8/8) της Εφές Πίλσεν στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου ήταν αρκετός ώστε οι γηπεδούχοι να θέσουν τον Ολυμπιακό σε ρόλο απλού θεατή.
89
Το «4Χ4» του Ολυμπιακού κόλλησε στο «Αμπντί Ιπεκσί». Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν από την Εφές με 77-95 στην Τουρκία, μολονότι βρισκόταν μπροστά με 11 στο ημίχρονο.
Ένας καταιγισμός τριπόντων (8/8) της Εφές Πίλσεν στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου ήταν αρκετός ώστε οι γηπεδούχοι να θέσουν τον Ολυμπιακό σε ρόλο απλού θεατή.
Ένας Αντριγια Ζίζιτς, βγαλμένος από τα καλύτερα όνειρα του Πίνι Γκέρσον, ήταν το σκηνικό του 1ου δεκαλέπτου για τον Ολυμπιακό.
Ο Ισραηλινός ξεκίνησε με τους Ζίζιτς – Στακ στις θέσεις 4-5 και δικαιώθηκε πλήρως για την επιλογή του. Με συνεχόμενα high-low, ο κροάτης σέντερ πέτυχε τους πρώτους 6 πόντους των ερυθρολεύκων και με 5/6 δίποντα συνολικά στην πρώτη περίοδο, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και ο …τρόμος των Τούρκων.
Από κοντά και ο Αλεξ Ακερ, ο οποίος επιθετικά ήταν σε καλή μέρα, όμως αμυντικά αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα κόντρα στον Ακιόλ.
Ο Ολυμπιακός πήρε γρήγορα μια διαφορά στο σκορ (11-5, 3), με τον Ζίζιτς να κάνει ότι θέλει στη ρακέτα της Εφές, όμως τα τρίποντα των Νίκολας και Ακιόλ κρατούσαν τους τούρκους κοντά στο σκορ (14-10, 5).
Κύριο χαρακτηριστικό και απόδειξη της κόκκινης υπεροχής στις δύο ρακέτες στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν τα ριμπάουντ, 11 για τον Ολυμπιακό και μόλις 4 για την Εφές.
Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η διαφορά των 7 πόντων (25-18) στο τέλος της 1ης περιόδου.
Ο Γκέρσον, με την αρχή του 2ου δεκαλέπτου, προέβη σε αλλαγές. Εξω Ακερ και Στακ, μέσα Βασιλόπουλος και Παπαμακάριος, όμως το τρίποντο του Ντόμερκαντ ήταν αυτό που έστειλε τη διαφορά στους 10 (31-21, 11).
Μειώνουν οι Τούρκοι, τρίποντο ο Βασιλόπουλος και πάλι στους 10 ο Ολυμπιακός. Οι επιθετικές λύσεις των ερυθρολεύκων έμοιαζαν αστείρευτες. Οποιος έμπαινε στο παρκέ του «Αμπντί Ιπεκσί» σκόραρε και την σκυτάλη από τον Ζίζιτς στην πρωτοκαθεδρία πήρε ο Ντόμερκαντ στο 2ο δεκάλεπτο.
Ο πρώην παίκτης της Εφές έστειλε τη διαφορά στους 15 πόντους (44-29, 16). Μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν συντήρηση.
Ο ΝΒΑer Ακερ σκόραρε με ευκολία, τα ριμπάουντ – ειδικά τα αμυντικά – παίρνονταν χωρίς προβλήματα και αν ο Πεν …σπαταλούσε περισσότερο χρόνο στις επιθέσεις και δεν σούταρε στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα, ίσως η διαφορά να ήταν μεγαλύτερη από τους 11 πόντους, που ήταν στο 20 (48-37).
Με την αρχή του 2ου ημιχρόνου, η Εφές έριξε τη διαφορά κάτω από τους 10 (39-48), όμως για πολύ λίγο, καθώς ο Ντόμερκαντ με νέο τρίποντο συνέχισε το ρεσιτάλ του.
Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε απορυθμισμένος στα πρώτα λεπτά της 3ης περιόδου και η διαφορά έπεσε στους 6 (53-47, 26).
Ο Ζίζιτς φάνηκε αρκετά ψύχραιμος στις δύσκολες ώρες που περνούσε η επίθεση του Ολυμπιακού, όμως ο Νίκολας δεν σταματούσε να σκοράρει.
Ο Γκέρσον δεν είχε χρησιμοποιήσει καθόλου τον Σχορτσανίτη και τον θυμήθηκε στο 28, οπότε τον πέρασε στο παρκέ. Ο Οκτάι Μαχμουτί ανέβασε την άμυνά του στα 3/4 του γηπέδου και η πίεση των τούρκων έγινε ασφυκτική.
Ο Ισραηλινός τεχνικός των ερυθρολεύκων έβαλε τους Μουλαομέροβιτς και Πεν για να την κοντρολάρει χωρίς, όμως, να έχει αποτέλεσμα η κίνησή του.
Το επιμέρους σκορ του 3ου δεκαλέπτου ήταν 12-19 υπέρ των Τούρκων και έτσι τελείωσε με τον Ολυμπιακό μπροστά με 4 πόντους (60-56).
Ο Ερντέν σκόραρε σε προσπάθεια για τρεις και 60-59 με την εκκίνηση του τελευταίου δεκαλέπτου. Ο Κούκο με ένα ακόμα τρίποντο και 62-62, με την Εφές να κάνει την ολική επαναφορά.
Ο Ολυμπιακός είχε αποδιοργανωθεί τελείως στην επίθεση και δεν υπήρχε κανένας να ηρεμήσει τους «ερυθρόλευκους».
Ο Χάισλιπ σκόραρε σε ένα ακόμα τρίποντο και για πρώτη φορά μετά αρκετή ώρα, η Εφές πέρασε μπροστά (64-65). Και άρχισαν τα απίστευτα.
Ο Κούκο, σε προσπάθειά του να δώσει μπακ-ντορ πάσα, έβαλε τρίποντο (!), ο Νίκολας σκόραρε σε άλλο ένα και η Εφές βρέθηκε στο 66-73, 34.
Το πρώτο πεντάλεπτο της 4ης περιόδου ήταν το πεντάλεπτο του τρόμου. Οι Τούρκοι σούταραν από την περιφέρεια και έμπαιναν όλα.
Η διαφορά ξέφυγε και ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω με 12 (70-82, 36) χωρίς να προλάβει να το καταλάβει.
Οποια προσπάθεια του Ολυμπιακού να γυρίσει το σκορ και να επιστρέψει στο παιχνίδι, δεν ήταν δυνατόν να γίνει πραγματικότητα μετά την παρουσία των τούρκων, έξω από τη γραμμή των 6,25. Η Εφές σκόραρε από παντού και εν τέλει νίκησε με 95-77.
Τα δεκάλεπτα: 18-25, 37-48, 56-60, 95-77.
ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (ΟΚΤΑΪ ΜΑΧΜΟΥΤΙ): Τζένκινς 15 (3), Κουκό 12 (1), Ερντέν 15 (5), Χάισλιπ 15 (2), Νίκολας 20 (5), Ακιόλ 5 (1), Γκονλούμ 7, Αμπι 3, Πρκάτσιν 3.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΠΙΝΙ ΓΚΕΡΣΟΝ): Μπάρλος, Ακερ 18, Πεν 10, Ζίζιτς 20, Μουλαομέροβιτς 5, Σχορτσιανότης, Στακ 3, Παπαμακάριος, Ντόμερκαντ 14 (4), Μπουρούσης, Βασιλόπουλος 7 (1).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γαλλία: Μυστηριώδης γοητεία του πρώην πρωθυπουργού Ατάλ στους… Κινέζους
- ΗΠΑ: 2 εκτελέσεις θανατοποινιτών σε Φλόριντα και Τέξας – Ο ένας περίμενε σχεδόν 50 χρόνια τη θανάτωσή του
- ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το βίντεο των αρχών με την ένοπλη επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
- ΑΠΘ: Επίθεση κατά του αντιπρύτανη Μιχαηλίδη καταγγέλλουν οι πρυτανικές αρχές
- Βενεζουέλα: Προσγειώθηκε στο Καράκας η πρώτη απευθείας εμπορική πτήση από τις ΗΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια
- Ιταλία: Επιβάτιδα γέννησε σε πτήση από το Ντακάρ προς τη Ρώμη
