89

Θέαμα, πάθοςκαι δραματικό φινάλε είχε το πρώτο ντέρμπι της Πάτρας στην Ιστορία της Α1 μπάσκετ μεταξύ του Απόλλωνα και της Ολυμπιάδας.

Η δεύτερη, αν και «νεοφώτιστη» καθώς και πρωτάρα στην «μεγάλη» κατηγορία, έδειξε πολύ καλά στοιχεία και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον… παλιό,Απόλλωνα που κατάφερε να πάρει τελικά τη νίκη με 79-69 χάρη στηνευστοχία των παικτών του στα τρίποντα.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του πρώτου αγώνα της ιστορίας της στην Α1 η Ολυμπιάδα πληροφορήθηκε ότι δεν θα έχει στην διάθεσή της τον βασικό της σέντερ, Μάρβιν Στόουν, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης.

Οι άνθρωποι της ομάδας και ο τεχνικός, Νίκος Βουρνάς, ασφαλώς, σοκαρίστηκαν, αλλά έπρεπε να μπουν στο παρκέ και να δώσουν την «μάχη» τους κόντρα στον Απόλλωνα.

O Κώστας Χαρίσης ήταν ο παίκτης που επέλεξε ο Νίκος Βουρνάς για να καλύψει το κενό του Στόουν και ο Έλληνας σέντερ τον δικαίωσε και βοήθησε τους συμπαίκτες του να ξεπεράσουν το άγχος της πρεμιέρας.

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ο Χαρίσης… σήκωσε στις πλάτες του την Ολυμπιάδα, η οποία ήταν μπροστά στο σκορ στα πρώτα 4 λεπτά του αγώνα (8-6, 4).

Ο Απόλλων είχε πρόβλημα στην ρακέτα και στο μαρκάρισμα των ψηλών της Ολυμπιάδας, ωστόσο, με τον Κουμπούρα και τον Μάρκσον έμεινε κοντά στο σκορ.

Ο νέος τεχνικός του Απόλλωνα, Ερεζ Μπίτμαν πέρασε στο παιχνίδι τον Κώστα Πασχάλη, ο οποίος και κατάφερε να περιορίσει τον Χαρίση στην άμυνα, ενώ βοήθησε σημαντικά και στον επιθετικό τομέα.

Ο Απόλλων κατάφερε να βελτιώσει την αγωνιστική του εικόνα και πήρε …κεφάλι στο σκορ με την λήξη του 1ου δεκαλέπτου (14-11, 10).

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στην 2η περίοδο. Οι δύο ομάδες ήταν προσεκτικές στις επιθετικές τους επιλογές και παρά το γεγονός ότι ο Απόλλων είχε το προβάδισμα δεν κατάφερε να ξεφύγει με περισσότερους από 5 πόντους (27-22, 18).

Ο Νίκος Βουρνάς κάλεσε time out και προσπάθησε να ηρεμήσει τους παίκτες του, προκειμένου να μην χάσουν την επαφή με το σκορ και τα κατάφερε, αφού στη λήξη του ημιχρόνου με 2 βολές του Σιμόν Πέτροφ μείωσε το σκορ στους 3 πόντους (28-31, 20).

Ο Πέτροφ και ο Χαρίσης ήταν οι πρωταγωνιστές του αγώνα και στο πρώτο λεπτό της 3ης περιόδου και η Ολυμπιάδα με ένα σερί 7-0 πήρε και πάλι το προβάδισμα (35-31, 21).

Ο Μάρκσον ήταν ο παίκτης που ανέλαβε να …κόψει τη φόρα των παικτών της Ολυμπιάδας και ο Απόλλων μείωσε και πάλι στον έναν πόντο (36-37, 23).

Η ομάδα του Μπίτμαν πίεσε κι άλλο στην συνέχεια, όμως το δίδυμο του Πέτροφ με τον Πασχάλη ήταν ασταμάτητο και η Ολυμπιάδα προηγήθηκε με 8 πόντους (54-46), τη στιγμή μάλιστα που ο Μάρκσον χρεώθηκε με το 3ο του φάουλ.

Ωστόσο, το τελευταίο δίλεπτο της 3ης περιόδου ανήκε στον Απόλλωνα, ο οποίος με ένα σερί 7-0 ξαναμπήκε στο παιχνίδι (53-54, 30`) και το τελευταία δεκάλεπτο αναμενόταν να είναι δραματικό.

Ο Ιβο Γιοσίποβιτς ανέλαβε δράση για τον Απόλλωνα σε αυτό το κρίσιμο σημείο και με δύο δικά του τρίποντα ο Απόλλων όχι μόνο προσπέρασε αλλά πήρε και μία διαφορά 5 πόντων (61-56, 32).

Το έργο του Γιοσίποβιτς συνέχισαν οι Μάρκσον και Πασχάλης και ο Απόλλων πήρε διαφορά 9 πόντων (67-58, 33).

Οι παίκτες της Ολυμπιάδας δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, ο Σιμς πέτυχε μερικούς σημαντικούς πόντους και με ένα τρίποντο του Ασημακόπουλου 3 λεπτά πριν από τη λήξη, το σκορ έγινε 71-67 υπέρ του Απόλλωνα.

Πιο έμπειροι οι παίκτες του Απόλλωνα και πιο ψύχραιμοι στα κρίσιμα σημεία, δεν επέτρεψαν στην Ολυμπιάδα να πλησιάσει κι άλλο και έτσι η ομάδα του Ερεζ Μπίτμαν ξεκίνησε με το …δεξί το νέο Πρωτάθλημα (79-69, 40).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr