43

Πρόταση να συμπεριληφθούν ακόμη τρία θρησκευτικά μνημεία του Κοσόβου στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς κατέθεσε την Πέμπτη η UNESCO. Πρόκειται για το Σερβικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο στο Πετς, το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα και τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου του Πρίζρεν.

Το Σερβικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο στο Πετς, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Κόσοβο, υπήρξε η έδρα των Σέρβων αρχιεπισκόπων από τον 13ο αιώνα και αποτελεί «θησαυροφυλάκιο» εικόνων, χειρογράφων, χρυσών αντικειμένων και καμπάνων ανεκτίμητης αξίας. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες, αυτές στην κεντρική Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, χρονολογούνται από το 1260.

Το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Πρίστινα και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το Ναό της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1315 από τον Σέρβο βασιλέα Μιλουτίν (1282-1321).

Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου του Πρίζρεν έχει, επίσης, χτιστεί από τον βασιλέα Μιλουτίν, στα θεμέλια μιας βυζαντινής βασιλικής, που οικοδομήθηκε μεταξύ του 9ου και του 11ου αιώνα.

Η τελική απόφαση για το αν θα συμπεριληφθούν τελικά τα μνημεία στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς θα ληφθεί στις 16 Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ