Πραγματικότητα το όνειρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης
Πραγματικότητα έγινε την Τρίτη το όνειρο για στέγαση των μόνιμων συλλογών της μετεπαναστατικής ελληνικής γλυπτικής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να εγκαινιάζει την Εθνική Γλυπτοθήκη στο Αλσος Στρατού στο Γουδί, ενώπιον πλήθους κόσμου.
71
Πραγματικότητα έγινε την Τρίτη το όνειρο για στέγαση των μόνιμων συλλογών της μετεπαναστατικής ελληνικής γλυπτικής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να εγκαινιάζει την Εθνική Γλυπτοθήκη στο Αλσος Στρατού στο Γουδί, ενώπιον πλήθους κόσμου.
Οι παλιοί βασιλικοί στάβλοι, σύμφωνα και με την επιγραφή που αποκαλύφθηκε στα ιστορικά κτήρια, ανακαινίσθηκαν υποδειγματικά και στεγάζουν στο μεν ένα κτήριο, 150 γλυπτά των μόνιμων συλλογών, όπως και στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο των έξι στρεμμάτων και περιοδικές εκθέσεις στο άλλο κτήριο, όπως αυτή που εγκαινιάστηκε την Τρίτη, παράλληλα με τις μόνιμες συλλογές του κορυφαίου Τοσκανού γλύπτη, Μαρίνο Μαρίνι.
Μια μεγάλη ιστορική στιγμή χαρακτήρισε τα εγκαίνια η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, χαιρετίζοντας την ελληνική γλυπτική, «αυτήν που υπερβαίνει τη φθορά και το θάνατο και μνημειώνει τη ζωή, λόγω και της αντοχής των υλικών της».
Οι λαϊκοί μαρμαρογλύπτες, που μεταμορφώθηκαν σε έντεχνους γλύπτες τον 19ο αιώνα, με την ίδρυση του Σχολείου Τεχνών, το 1836 στην Ελλάδα, προϋπαντούν με το έργο τους τον επισκέπτη, στην υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας αίθουσα της Γλυπτοθήκης.
Τηνιακοί παραδοσιακοί μαρμαροτεχνίτες, Γιαννούλης Χαλεπάς, Επτανήσιοι, κλασικιστές γλύπτες, ρεαλιστές, μοντερνιστές συνομιλούν αρμονικά στην Εθνική Γλυπτοθήκη. «Είναι» είπε και ο πρόεδρος της Πινακοθήκης, Παναγιώτης Τέτσης, «ένα μέρος του θαύματος της ελληνικής μετεπαναστατικής γλυπτικής, γιατί η άλλη μισή βρίσκεται στο Α Νεκροταφείο».
Οι δύο ομιλητές ευχαρίστησαν από καρδιάς τους συναρμόδιους για το Αλσος Στρατού και τη λειτουργία της Γλυπτοθήκης υπουργούς Πολιτισμού και Εθνικής Αμυνας, για την πολύχρονη προσπάθεια, συντονισμό και αποπεράτωση του έργου, Ακη Τσοχατζόπουλο, Θεόδωρο Πάγκαλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Πέτρο Τατούλη και Γιώργο Βουλγαράκη.
Τέλος, ευχαρίστησαν το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», του οποίου οι δραστηριότητες σε προγράμματα για τις τέχνες και τον πολιτισμό, την παιδεία , την υγεία και κοινωνική πρόνοια και οι δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, με σκοπό την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς ανέρχονται από το 1996 -χρονιά θανάτου του Σταύρου Νιάρχου- έως σήμερα, σε 250 εκατ. δολάρια, κυρίως στην Ελλάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα – Ο άγνωστος άντρας και η δύσκολη προσαρμογή στην Ελλάδα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Κάηκε ολοσχερώς αποθήκη στη Θεσσαλονίκη
- Η διατροφή μετά τις γιορτές: Η ώρα της αποτοξίνωσης
- Οι παγίδες για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων – Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις
- Έξι στους δέκα με κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ – Τι δείχνουν τα στοιχεία




