Στη θεατρική σκηνή μεταφέρεται το χρονικό των ανασκαφών της Βεργίνας
Το χρονικό της αρχαιολογικής ανακάλυψης των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, όπως αυτό περιγράφεται στα κείμενα του επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, μεταφέρει στο «σανίδι», υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου, το ΚΘΒΕ.
71
Το χρονικό της αρχαιολογικής ανακάλυψης των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, όπως αυτό περιγράφεται στα κείμενα του επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, μεταφέρει στο «σανίδι», υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου, το ΚΘΒΕ.
Η παράσταση δόθηκε ήδη με επιτυχία την περασμένη Τετάρτη 14 Ιουνίου στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και επαναλαμβάνεται από την Τετάρτη 21 έως και την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 21:00, στο μικρό θέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για κείμενα που έγραψε υπό μορφή ημερολογίου ο αείμνηστος καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος και κυκλοφόρησαν σε έκδοση του «Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης», υπό τον τίτλο Το Χρονικό της Βεργίνας.
«Και τότε μέσα μου άρχισε μια παράξενη ταραχή. Τι ευχόμουν; Να δικαιωθώ ως επιστήμονας και να βρω τους συλημμένους βασιλικούς τάφους ή να διαψευσθώ και να βρω έναν ανέγγιχτο μακεδονικό τάφο; Δεν το αποφάσιζα, αλλά καταλάβαινα πως προτιμούσα το δεύτερο. Ένα όνειρο τόσων χρόνων, κόποι και ελπίδες μιας ζωής. Και σε λίγες μέρες η πραγματικότητα ήρθε να με βγάλει από το δίλημμα. Η θεωρία μου δεν ανατρεπόταν -τουλάχιστον όχι ακόμα, και όχι οπωσδήποτε-, ενώ ο σφραγιστός τάφος ήταν εκεί μπροστά μας» έγραφε ο Μανόλης Ανδρόνικος στις 10 Φεβρουαρίου 1979, στο Παλαιό Φάληρο.
Στην έκδοση, ο Μανόλης Ανδρόνικος εξιστορεί το οδοιπορικό της αναζήτησής του από τις ανασκαφές των φοιτητικών του χρόνων στη Βεργίνα αρκετές δεκαετίες πριν -δίπλα στο δάσκαλό του, Κωνσταντίνο Ρωμαίο- ως την αποκάλυψη του βασιλικού τάφου του Πρίγκιπα το 1978.
Μοιράζεται τις επιστημονικές του απόψεις, τους φόβους και τις ελπίδες με τους συνεργάτες του. Ο χώρος της ανασκαφής εναλλάσσεται με τον καφενέ και το μικρό δωμάτιο, που μοιραζόταν με τη σύντροφο της ζωής του, στη Βεργίνα.
Την επιλογή των αποσπασμάτων των κειμένων του καθηγητή και τη σκηνοθετική επιμέλεια του εγχειρήματος είχε ο Νίκος Ναουμίδης, την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η ποιήτρια – μέλος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Ρούλα Αλαβέρα, ενώ σύμβουλος της παράστασης ήταν η καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ και εκ των «μαθητριών» του αείμνηστου καθηγητή, Χρυσούλα Σατσόγλου-Παλιαδέλη.
Τα δραματοποιημένα αποσπάσματα του λόγου του καθηγητή ερμηνεύει επταμελής ομάδα ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Η παράσταση της Βεργίνας δόθηκε την περασμένη εβδομάδα με ελεύθερη είσοδο, ενώ από την Τετάρτη, στο θέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, θα ισχύουν για τους θεατές εισιτήρια 15 και 10 ευρώ (φοιτητικό).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Της άρεσε ο Μπεν Άφλεκ» – Η αποκάλυψη που έκανε ο Ματ Ντέιμον για τη σύζυγό του Λουτσιάνα και τον κολλητό του
- Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα – Εμφανίστηκε αυτοβούλως ο άνδρας που συνομιλούσε με την ανήλικη
- Η «Ιθάκη» πλαγιοκοπεί το ΠΑΣΟΚ – Ο Τσίπρας έλκει τους 40+ του Ανδρουλάκη
- Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης: «Πάνω στα βάσανα που επιβάλλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο»
- Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα: Ευφάνταστα σενάρια, ψευδείς ειδήσεις, ύβρεις, κατασκευασμένες πληροφορίες
- Προκλητικός ο Π. Μαρινάκης, απειλεί τους αγρότες – Ξορκίζει τις συνελεύσεις, βλέπει κομματικά εγκάθετους στα μπλόκα






