Έκθεση με έργα Χατζηκυριάκου – Γκίκα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και μια αντιπροσωπευτική έκθεση του συνόλου του έργου του, φιλοξενεί η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο των Ερμουπόλεων 2006. Τα εγκαίνια στις 8 Ιουλίου.
30
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και μια αντιπροσωπευτική έκθεση του συνόλου του έργου του, φιλοξενεί η Πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο των Ερμουπόλεων 2006. Τα εγκαίνια στις 8 Ιουλίου.
Καλλιτέχνης κοσμοπολίτης, με βαθιά καλλιέργεια, ο Γκίκας συνέβαλε δραστικά με το έργο του στην αποδοχή του μοντερνισμού στον τόπο μας, αλλά και στην προβολή της διαχρονικής αξίας του ελληνικού πνεύματος.
Η έκθεση της Πινακοθήκης Κυκλάδων, η οποία τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, ιχνηλατεί τις δύο αυτές σημαντικές πτυχές του Γκίκα που σηματοδοτούν το σύνολο της σκέψης και του έργου του.
Μέσα από τα 77 έργα που παρουσιάζονται, τα οποία χρονολογούνται από το 1931 ως το 1992-93, -ο κύριος όγκος των οποίων προέρχεται από το Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα- σκιαγραφείται μια ενδεικτική αναδρομική πορεία της δουλειάς του.
Εκτίθεται επίσης σειρά αδημοσίευτων μέχρι σήμερα σχεδίων από αντίγραφα έργων του παρελθόντος την οποία συμπεριέλαβε ο Γκίκας στον φάκελο της υποψηφιότητας του για την έδρα Σχεδίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1941, υποδηλώνοντας με αυτή την πράξη την ιδιαίτερη σημασία που είχαν για το ίδιο.
Τέλος εκτίθενται πολλά ακόμα έργα άγνωστα στο ευρύ κοινό, μεταξύ των οποίων ορισμένα που ζωγράφισε ο Γκίκας λίγο πριν πεθάνει.
Η έκθεση «Γκίκας: Μοντερνισμός και παράδοση», που διεξάγεται με την πολύτιμη συνδρομή του Κώστα Ιωαννίδη, θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Της άρεσε ο Μπεν Άφλεκ» – Η αποκάλυψη που έκανε ο Ματ Ντέιμον για τη σύζυγό του Λουτσιάνα και τον κολλητό του
- Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα – Εμφανίστηκε αυτοβούλως ο άνδρας που συνομιλούσε με την ανήλικη
- Η «Ιθάκη» πλαγιοκοπεί το ΠΑΣΟΚ – Ο Τσίπρας έλκει τους 40+ του Ανδρουλάκη
- Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης: «Πάνω στα βάσανα που επιβάλλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο»
- Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα: Ευφάνταστα σενάρια, ψευδείς ειδήσεις, ύβρεις, κατασκευασμένες πληροφορίες
- Προκλητικός ο Π. Μαρινάκης, απειλεί τους αγρότες – Ξορκίζει τις συνελεύσεις, βλέπει κομματικά εγκάθετους στα μπλόκα






