Η Σουηδία αναλαμβάνει την έρευνα για τις φυλακές του ICTY μετά το θάνατο Μιλόσεβιτς
Η σουηδική κυβέρνηση αποδέχθηκε αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας στη μονάδα κράτησης όπου απεβίωσε στις 11 Μαρτίου ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
51
Η Σουηδία αποδέχθηκε αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας στη μονάδα κράτησης όπου απεβίωσε στις 11 Μαρτίου ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Σε ανακοίνωση του ICTY εκφράζεται ευγνωμοσύνη προς τη σουηδική κυβέρνηση και διευκρινίζεται, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters, πως η έρευνα θα καλύψει όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη διοίκηση και τη διαχείριση της μονάδας κράτησης σε ολλανδική φυλακή στα περίχωρα της Χάγης.
Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στο κελί του στις 11 Μαρτίου λίγους μόλις μήνες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπειτα από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη νεκροτομή και τις τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος δηλητηρίασης.
Η Χάγη είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έρευνας μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι στα τέλη του 2005 και τις αρχές του 2006 βρέθηκαν στο κελί του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας αλκοόλ και φάρμακα που δεν τα είχαν χορηγήσει οι Ολλανδοί θεράποντες ιατροί του.
Ειπώθηκε ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λάμβανε ηθελημένα μη συνταγογραφημένο φάρμακα ώστε να αποδυναμώσει τη φαρμακευτική αγωγή κατά της υπέρτασης και να ενισχύσει το αίτημά του να μεταβεί για θεραπεία στη Ρωσία, όπου κατοικεί η οικογένειά του.
Επισημαίνεται ότι μία εβδομάδα πριν από το θάνατο του Μιλόσεβιτς αυτοκτόνησε στο ίδιο κέντρο κράτησης ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μπάμπιτς, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης για διώξεις μη σερβικού πληθυσμού στην Κράινα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστημονική παρέμβαση στο Δήμο Παγγαίου για την πρόληψη φυσικών κινδύνων
- Θάνατος Μαραντόνα: Ξεκινά ξανά η δίκη, ένα χρόνο μετά
- Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε λύκειο και ανοίγει πυρ
- «Αγροδιατροφική καταστροφή» – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω Ορμούζ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442