Μικρά κέρδη και υποτονικό κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση του έτους για τη Σοφοκλέους
Μικρές ανοδικές τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Xαμηλός ο όγκος συναλλαγών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του FTSE 20. Νέοι δείκτες από σήμερα στη Σοφοκλέους.
Μικρές ανοδικές τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Xαμηλός ο όγκος συναλλαγών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του FTSE 20.
Ο γενικός δείκτης τιμών στις 11.50 βρίσκεται στις 3.677,45 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,38%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 18,4 εκατ. ευρώ.
Οι επιμέρους δείκτες στην πλειοψηφία τους κινούνται σε θετική τροχιά και την μεγαλύτερη άνοδο έχουν οι εξής: των ασφαλειών με 2,37, των εκδόσεων με 0,44% των τροφίμων ποτών με 0,41% και των τηλεπικοινωνιών με 0,38%.
Απώλειες παρουσιάζει μόνο ο δείκτης των διυλιστηρίων σε ποσοστό 0,21%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,34%, και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο κατά 0,78%.
Από τις μετοχές που διακινούνται μέχρι στιγμής 52% σημειώνουν άνοδο 155 υποχωρούν και 8 παραμένουν αμετάβλητες.
Εν τω μεταξύ σήμερα στις 11:00 έγινε η κοπή της πίτας από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου και την ΕΧΑΕ όπου παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων εισηγμένων εταιριών καθώς και χρηματιστών.
Νέοι δείκτες
Στο μεταξύ, άρχισε από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου η εφαρμογή της κατάταξης των εταιριών στο χρηματιστήριο σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η κατάταξη αυτή έγινε με βάση το μοντέλο ICB. Δημιουργούνται παράλληλα 17 νέοι κλαδικοί δείκτες.
Από σήμερα ξεκινά και ο υπολογισμός του νέου δείκτη FTSE/ΧΑ INTERNATIONAL, ο οποίος αποτελείται από όλες τις μετοχές που ανήκουν στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου και πληρούν όλα τα κριτήρια ρευστότητας των δεικτών FTSE/XA. Η τιμή εκκίνησης γι αυτούς τους δείκτες θα είναι οι 5000 μονάδες.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.