Τη μεταβολή του πανεπιστημιακού ασύλου σχεδιάζει η κυβέρνηση
Τη μεταβολή του πανεπιστημιακού ασύλου, με την ταυτόχρονη κατάργηση της Επιτροπής Ασύλου, προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών επί της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Αντιδρούν οι φοιτητές, ποικίλες οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών.
43
Τη μεταβολή του πανεπιστημιακού ασύλου προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών επί της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η κυβέρνηση μελετά τόσο τη μεταβολή του ασύλου μόνο σε όσους είναι φοιτητές -και όχι για τον κάθε πολίτη όπως ισχύει σήμερα- όσο και την κατάργηση της Επιτροπής Ασύλου, με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της στις πρυτανικές αρχές.
Επίσης, θα συζητηθεί και το εάν οι φοιτητικές εστίες θα καλύπτονται από το άσυλο ή όχι. Ήδη, από το 2003 υπάρχει γνωμοδότηση του επίτιμου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ε. Κρουσταλάκη ότι στις φοιτητικές εστίες δεν ισχύει το άσυλο.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης, πάντως, αντιδρούν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ως προς τους πανεπιστημιακούς, αρκετοί υποστηρίζουν ότι το άσυλο -όπως προβλέπεται σήμερα- σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί καλύπτοντας εγκληματικές πράξεις, και συνεπώς ο σχετικός νόμος πρέπει να τροποποιηθεί, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει και η τήρηση των νόμων μπορεί να γίνει με αυτορρύθμιση από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι πως πολλές φορές γίνεται εκμετάλλευση του ασύλου από διάφορα εξωπανεπιστημιακά στοιχεία και οι πρυτανικές αρχές είναι θεσμικά αδύναμες να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
- Τσερνόμπιλ: SOS από Greenpeace για την προστατευτική κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα – «Κίνδυνος διαρροής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442