Ενίσχυση του ΟΗΕ ζητά ο ΣΥΝ από το ΥΠΕΞ ενόψει της συνόδου στη Νέα Υόρκη
Οι μικρές χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατούν στην ενδυνάμωση του ΟΗΕ ενάντια στην επιρροή των ΗΠΑ, δήλωσαν ο Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Π.Τριγάζης του Συνασπισμού σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εξωτερικών, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.
Οι μικρές χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατούν στην ενδυνάμωση του ρόλου του ΟΗΕ ενάντια στην επιρροή των ΗΠΑ, δήλωσαν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Πάνος Τριγάζης του Συνασπισμού σε συνάντηση για το θέμα που είχαν το πρωί της Δευτέρας με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
«Η διαρκής αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών είναι και ενοχλητική και επικίνδυνη για τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος μετά την ημίωρη συνάντηση.
Στην επιστολή που επέδωσαν οι δυο πολιτικοί στον κ. Μολυβιάτη επισημαίνουν ότι «οι μικρότερες χώρες και ειδικότερα η χώρα μας, που μπορούν να προασπίζονται τα συμφέροντά τους μέσω του διεθνούς δικαίου και όχι με πολιτικές ισχύος, ενδιαφέρονται ζωτικά και πρέπει να πρωτοστατούν στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ».
«Ο κόσμος έχει αλλάξει», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «και χρειάζεται μια νέα αντίληψη περί διεθνούς δικαίου, μια νέα οργάνωση και λειτουργία του ΟΗΕ, που θα διασφαλίζει την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στον κόσμο. Υποβάλαμε στον υπουργό σκέψεις και προτάσεις του Συνασπισμού και ζητήσαμε το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη σύνοδο στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και αντικείμενο συζήτησης για ένα ευρύτερο διάλογο. Επίσης, θέσαμε υπόψη του υπουργού Εξωτερικών σκέψεις, προκειμένου να αρχίσει ένας οργανωμένος διαπολιτισμικός διάλογος με το Ισλάμ».
Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό. Οπως είπε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, «ενημερωθήκαμε για τις πρωτοβουλίες και τις απόψεις που το υπουργείο έχει πάρει μέχρι και την 3η του Οκτώβρη. Λεπτομέρειες πιστεύω θα συζητήσουμε στη συνεδρίαση του επόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι «στην εξωτερική πολιτική μετράει η διορατικότητα, η μεθοδικότητα και μια μόνιμη και σταθερή στρατηγική, να μην κυνηγάμε δηλαδή κάθε φορά τη συγκυρία και να μην βρισκόμαστε διαρκώς με την αίσθηση ότι όλοι μας αδικούν και όλοι μας εχθρεύονται».
Για την Εκκλησία και τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις παρεμβάσεις εκπροσώπου της Εκκλησίας στην πολιτική, απάντησε ότι «είναι επικίνδυνο και φαιδρό το φαινόμενο να εμφανίζονται διάφοροι ιεράρχες, ο ένας μετά τον άλλο, ανταγωνιζόμενοι από πλευράς φιλοδοξιών στο εσωτερικό της ιεραρχίας, και να διεκδικούν ρόλο εθνάρχη.
Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, η χώρα έχει θέσεις στον 21ο αιώνα και δεν χρειάζεται τέτοιας μορφής και τέτοιου ύφους και τέτοιας μονοσήμαντης νοοτροπίας καθοδηγητές».
Τέλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το «ξεκαθάρισμα» που έκανε ο πρωθυπουργός, ότι δεν θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης, απάντησε: «Για μια ακόμη φορά υιοθετούνται μέτρα και πολιτικές που μεγαλώνουν την αδικία, την ανισότητα, την ανασφάλεια σε βάρος των πολλών.
Η πλάστιγγα γέρνει μονίμως προς τους ισχυρότερους. Οι κυβερνήσεις είναι ηθικά, ιδεολογικά και πολιτικά εκτεθειμένες όταν διαρκώς κρατάνε αυτή την πλάστιγγα προς την πλευρά των ισχυρότερων».
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.