Aνακαλύφθηκε γενετικό χαρακτηριστικό του λυκοστόματος
Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές αναγνώρισαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό το οποίο τριπλασιάζει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με λυκόστομα σε οικογένειες όπου υπάρχει ήδη ένα παιδί με τη συγκεκριμένη δυσμορφία, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine.
Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές αναγνώρισαν ένα γενετικό χαρακτηριστικό το οποίο τριπλασιάζει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με λυκόστομα σε οικογένειες όπου υπάρχει ήδη ένα παιδί με τη συγκεκριμένη δυσμορφία, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα DNA από 1.968 οικογένειες (περίπου 8.000 άτομα) με ιστορικό μεμονωμένης προσωπικής σχισμής, από συνολικά δέκα χώρες.
Εντόπισαν εννέα παραλλαγές, που ονομάζονται πολυμορφισμοί μονονουκλεοτιδίου (SNPs), εντός και πέριξ του γονιδίου IRF6, το οποίο δρα ως γενετικός δείκτης του κινδύνου εκδήλωσης λαγόχειλου ή λυκοστόματος.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο γενετικός έλεγχος για τέτοιες παραλλαγές θα μπορέσει να εντοπίσει περίπου το 12% των περιπτώσεων μεμονωμένου λυκοστόματος ή λαγόχειλου, δηλαδή όταν η δυσμορφία δεν επηρεάζεται από άλλες παθήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ερευνητική ομάδα παλαιότερα είχε εντοπίσει ένα γονίδιο που ευθύνεται για το 2% των περιπτώσεων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης η Νάνσι Γκριν, επιστημονική διευθύντρια της οργάνωσης March of Dimes, που εν μέρει χρηματοδότησε τη μελέτη επεσήμανε ότι «τα νέα αυτά δεδομένα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους πολύπλοκους γενετικούς παράγοντες που κρύβονται πίσω από τις σοβαρές αυτές γενετικές ανωμαλίες».
Η ανακοίνωση της μελέτης έτυχε μεγάλης αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα διότι τα ευρήματά της βασίστηκαν σε μια ποικιλία εθνοτικών ομάδων, περιλαμβάνοντας Ευρωπαίους, Ασιάτες, Νοτιοαμερικανούς κ.α.
Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της γενετικής παραλλαγής και των σχισμών του στόματος μεταξύ των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων σε παγκόσμια κλίμακα.
health.in.gr
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
- «Πρόταση της Γκρέμιο στον Παναθηναϊκό για τον Τετέ»
- ΝΔ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του στελέχους του κόμματος Μιχάλη Λεκάκου
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442