Ανεπαρκής η πρόοδος της ΕΕ στην προώθηση της «Στρατηγικής της Λισαβόνας»
Τουλάχιστον ανεπαρκής κρίνεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την προώθηση της λεγόμενης «Στρατηγικής της Λισαβόνας» τέσσερα χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.
Τουλάχιστον ανεπαρκής κρίνεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την προώθηση της λεγόμενης «Στρατηγικής της Λισαβόνας» τέσσερα χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.
Στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα, το 2000, η ΕΕ προέβαλε το στόχο επίτευξης ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης 3% και τη δημιουργία 20 εκατ. θέσεων εργασίας έως το 2010, ώστε να καταστεί η περισσότερη ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όμως, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,75% ενώ ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ήταν στάσιμος το 2003.
Η νέα ενότητα που φαίνεται ότι προωθείται στην ΕΕ, με αφορμή την ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας και την πρόοδο των συζητήσεων για το Ευρωσύνταγμα, ίσως δώσει την κινητήρια ώθηση στην προώθηση των κοινωνικών στόχων που περιέχει η ατζέντα της Λισαβόνας. Οι αναλυτές πάντως, εμφανίζονται συγκρατημένοι, ιδίως σε ότι αφορά τον υπεραισιόδοξο πλέον στόχο να ξεπεράσει η ευρωπαϊκή οικονομία σε επιδόσεις την αμερικανική.
Όπως επισημαίνει μάλιστα το Reuters, οι Ευρωπαίοι πολίτες αμφιβάλλουν ότι οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές θα οδηγήσουν στην οικονομική ασφάλεια, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων αυξάνεται.
Ενδεικτική των εκτιμήσεων που υπάρχουν σχετικά με τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ, είναι η δήλωση που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων Κριστόφ Λιτλ, σύμφωνα με τις οποίον η ατζέντα της Λισαβόνας θα μετατραπεί σε ένα «παραμύθι αν δεν προχωρήσουν τώρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Σχέδιο συμπερασμάτων
Πάντως, στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής διατυπώνεται η εκτίμηση ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στην επίτευξη των στόχων της Λισαβώνας με ρυθμούς, όμως, που θα πρέπει να επιταχυνθούν, προκειμένου «το 2010 η ΕΕ να καταστεί η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου με βάση τη γνώση».
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει τόνωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και προώθηση της απασχόλησης με «καλύτερες και περισσότερες δουλειές».
Επισημαίνεται επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη που άρχισε το δεύτερο εξάμηνο του 2003, συνεχίζεται το 2004 και ότι ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να βασιστεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και τα υψηλά επίπεδα έρευνας και τεχνολογίας.
Για την επίτευξη των στόχων της Λισαβώνας, υπογραμμίζεται επίσης ότι ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ θεωρείται καθοριστικής σημασίας με την επίτευξη υψηλών ποσοστών απασχόλησης και κινητικότητας των εργαζομένων. Προς το σκοπό αυτό, επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή «κάρτα υγείας» θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2004.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας