H Microsoft επικηρύσσει τους δημιουργούς του MSBlast και του SoBig
Χρηματική αμοιβή 250.000 δολαρίων υπόσχεται η Microsoft για όποιον προσφέρει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δημιουργών του ιού SoBig και του σκουληκιού MSBlast, που μόλυναν πάνω από ένα εκατ. υπολογιστές με Windows και εξέθεσαν την εταιρεία.
36
Χρηματική αμοιβή 250.000 δολαρίων υπόσχεται η Microsoft για όποιον προσφέρει στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δημιουργών του ιού SoBig και του σκουληκιού MSBlast.
Τα δύο επιθετικά προγράμματα μόλυναν μέσω του Διαδικτύου πάνω από ένα εκατομμύριο υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από οποιαδήποτε άλλη επίθεση στην ιστορία των υπολογιστών.
Όπως αναφέρει το Reuters, την επικήρυξη ανακοίνωσε στο Λονδίνο εκπρόσωπος της Microsoft, παρουσία εκπροσώπων του FBI, των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της Interpol. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια εταιρεία επικυρήσσει κυβερνοεγκληματίες.
Οι αμερικανικές Αρχές είχαν συλλάβει τον Οκτώβριο δύο άτομα με την κατηγορία ότι δημιούργησαν παραλλαγές του MSBlast. Οι χάκερ που έγραψαν τον κώδικα του αρχικού σκουληκιού παραμένουν ωστόσο άγνωστοι.
Το MSBlast, που εκτιμάται ότι προσέβαλλε 1,2 εκατ. υπολογιστές, αναστάτωσε σε παγκόσμιο επίπεδο την κίνηση στο Διαδίκτυο, στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει τα μολυσμένα συστήματα για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον διακομιστών της Microsoft.
Ειδικοί πιστεύουν ότι το σκουλήκι μπορεί να δημιουργήθηκε ακόμα και από μεμονωμένο προγραμματιστή με επαρκείς γνώσεις. Πιο περίπλοκη φαίνεται να είναι η προέλευση του Sobig, ο οποίος προσπαθούσε να μετατρέψει τα μολυσμένα συστήματα σε αναμεταδότες διαφημιστικών μηνυμάτων πορνογραφικού περιεχομένου (spam).
Η τακτική αυτή οδηγεί τις διωκτικές αρχές στο συμπέρασμα ότι ο ιός δημιουργήθηκε από οργανωμένη ομάδα με σκοπό το κέρδος.
Τόσο ο Sobig όσο και το MSBlast εκμεταλλεύονταν κενά στην ασφάλεια των Windows και εξέθεσαν την Microsoft σε έντονη κριτική για την ασφάλεια των προϊόντων της, τόσο από εταιρείες υπολογιστικής ασφάλειας όσο και από την αμερικανική κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πόσο αυξήθηκε το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα το α’ εξάμηνο του 2025;
- TikTok: Ρεκόρ κερδοφορίας για την ιδιοκτήτρια ByteDance
- Μπαρτσελόνα – Μπασκόνια 134-124 παρ: Οι Καταλανοί πήραν τη ματσάρα των τριών παρατάσεων!
- Πολωνία: Ο εθνικιστής πρόεδρος Ναβρότσκι κατηγορεί την Ουκρανία για «αχαριστία»
- Φαρμακευτικές: Νέα deal Τραμπ προ των πυλών για μείωση τιμών στις ΗΠΑ
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στη Βιλερμπάν (pic)




