36

Τα εκατοντάδες ελληνικά ιχθυοτροφία ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση πολλά υδάτινα οικοσυστήματα της χώρας, προειδοποιεί ερευνητικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ.

«Θεωρούμε τις υδατοκαλλιέργειες σημαντική πηγή μόλυνσης» δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βιολόγος Φουάντ Αμπουσάμρα, συντονιστής του Μεσογειακού Σχεδίου Δρασης (MAP) για την μέτρηση της μόλυνσης στα νερά της περιοχής.

Στις υδατοκαλλιέργειες χρησιμοποιούνται «επιβλαβή χημικά και αντιβιοτικά λιπάσματα, ενώ οι έλεγχοι είναι ακόμα πολύ περιορισμένοι» εξήγησε.

Με τα αποθέματα μεγάλων ψαριών να έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ευρώπη, τα ιχθυοτροφεία καλύπτουν σήμερα μεγάλο μέρος της ζήτησης για ψάρια αλλά και οστρακοειδή.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, αλλά ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός. Περίπου η μισή από την παραγωγή ψαριών της χώρας προέρχεται από υδατοκαλλιέργειες.

Διατάραξη των οικοσυστημάτων

Σύμφωνα με το MAP, οι ρύποι που απελευθερώνουν στο περιβάλλον τα ιχθυοτροφία είναι περιττώματα των ψαριών, χημικές ουσίες για τον καθαρισμό διχτυών, φάρμακα κατά παρασίτων και ασθενειών, αλλά και η τροφή που δεν κατανάλωσαν τα ψάρια, που αντιστοιχεί έως και στο 30% της συνολικής ποσότητας.

Το άζωτο και ο φώσφορος από την τροφή των ψαριών λειτουργεί ως λίπασμα για την ανάπτυξη των φυκιών και προκαλεί ευτροφισμό και υποβάθμιση του πυθμένα σε λίμνες και στη θάλασσα.

Οι υδατοκαλλιέργειες μπορούν επίσης να διαταράξουν τις διαδρομές που ακολουθούν κανονικά τα ψάρια, καθώς παρεκκλίνουν για να κυνηγήσουν την πλεονάζουσα τροφή που διαρρέει από τις εγκαταστάσεις.

Επίσης, ο γόνος ξένων ειδών που μεταφέρεται σε λίμνες και ιχθυοτροφεία μπορεί θεωρητικά να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τροφή ανάμεσα στα ψάρια που κανονικά ζουν εκεί, με αποτέλεσμα να δέχονται έντονη περιβαλλοντική πίεση.

Για τους λόγους αυτούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πέρυσι ότι «πρέπει να βρεθούν τρόποι να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υποβαθμιστεί η ποιότητα του νερού γύρω από τις υδατοκαλλιέργειες».

Σύμφωνα με τους ιχθυοτρόφους, το 2000 η Ελλάδα παρήγαγε σε 757 ιχθυοτροφεία 76.000 τόνους ψαριών και οστρακοειδών, από τους οποίους τα δύο τρίτα εξήχθησαν, κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιργειών αντιμετωπίζει πάντως σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες είναι η υπερπαραγωγή, οι χαμηλές τιμές και ο ισχυρός ανταγωνισμός στο εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών ICAP .

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ότι στο μέλλον ο έλεγχος των ελληνικών ιχθυοτροφείων θα συγκεντρωθεί στα χέρια ελάχιστων μεγάλων «παικτών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ