51

Στην ανάπτυξη ενός «εγκεφαλικού τσιπ» που ενδεχομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση του ιππόκαμπου, -όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το κέντρο της μνήμης- σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, πάσχουν από επιληψία ή νόσο Αλτσχάιμερ έχουν προχωρήσει επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι επιστήμονες από την Καλιφόρνια θα ξεκινήσουν εντός έξι μηνών δοκιμές της συσκευής στους εγκεφάλους ποντικιών· εάν τα πειράματά τους στεφθούν με επιτυχία θα προχωρήσουν στη δοκιμή του τεχνητού ιππόκαμπου σε ειδικά εκπαιδευμένους πιθήκους.

Στην περίπτωση που η αντικατάσταση του «κέντρου της μνήμης» των πιθήκων από το «εγκεφαλικό τσιπ» αποδειχθεί ασφαλής, αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Στόχος των ειδικών είναι να καταστήσουν εφικτή την αντικατάσταση κατεστραμμένου εγκεφαλικού ιστού από το τσιπ πυρητίου -οι παρούσες συσκευές, όπως τα μοσχεύματα κοχλία, έχουν μόνο τη δυνατότητα διέγερσης της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Οι ίδιοι γνωρίζουν πως το όλο εγχείρημά τους ενδέχεται να εγείρει κύμα αντιδράσεων, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος επηρεάζει τη διάθεση, την αντίληψη και τη συνείδηση του ανθρώπου, που στο σύνολό τους συνδέονται άμεσα με την προσωπικότητα.

Ωστόσο, ο Δρ Τίοντορ Μπέργκερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες αναφέρει στο New Scientist: «Εάν καταστραφεί ο ιππόκαμπος, χάνεις μόνο τη δυνατότητα απομνημόνευσης νέων πληροφοριών. Εάν κάποιος επανακτήσει την ικανότητα αποθήκευσης, τότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως η συσκευή έχει αποτέλεσμα».

Όπως αναφέρει, πάντως, ο καθηγητής Νευρολογίας, Ντιμίτρι Κούλμαν, θα χρειατεί παρά πολύς χρόνος για την αντικατάσταση του ιππόκαμπου από το τσιπ που δημιούργησαν οι Αμερικανοί ερευνητές και ενδεχομένως να μην καταστεί τελικά και ποτέ εφικτή η αντικατάσταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ