39

Δύο νέους επεξεργαστές για υπολογιστές γραφείου με αυξημένη ταχύτητα επικοινωνίας (στα 333ΜΗz από 266MHz) προς και από τη μνήμη ανακοίνωσε η AMD.

Οι πρώτοι Athlon XP 2800+ και Athlon XP 2700+ θα κυκλοφορήσουν στα τέλη Νοεμβρίου. Το CNet αναφέρει ότι η AMD δεν έχει διαθέσει τους ταχύτερους επεξεργαστές της σε ικανοποιητικές ποσότητες για να καλύψουν τη ζήτηση ακόμα και στην αμερικανική αγορά, ενώ εμφανίζονται σε αφθονία οι επεξεργαστές χαμηλότερης συχνότητας.

Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, η εταιρεία ανακοίνωσε τους Athlon XP 2400+ και 2600+ λέγοντας ότι θα κυλοφορήσουν το Σεπτέμβριο, τρεις μήνες αργότερα απ ότι αναμενόταν. Παραμένουν όμως, ακόμα δυσεύρετοι.

Η nVidia και η Via ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν το νέο ταχύτερο δίαυλο με νέα τσίπσετ. Το τσίπσετ είναι -η «καρδιά» κάθε μητρικής πλακέτας υπολογιστών. Καθορίζει με τι είδους επεξεργαστές λειτουργεί η μητρική, σε ποια πρωτόκολλα επικοινωνίας σκληρών δίσκων υπακούουν οι ενσωματωμένοι ελεγκτές, τι είδους μνήμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε ποιες ταχύτητες αλλά και ποιας ταχύτητας δίαυλος AGP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία της μνήμης με την κάρτα γραφικών.

Αν και η επωνυμία των νέων επεξεργαστών της AMD τους τοποθετεί στο επίπεδο λειτουργίας των Pentium 4 στα 2,8GHz της Intel, η χρόνος κύκλου του ρολογιού τους δεν φτάνει τα 2.800MHz. Κι αυτό, διότι ο Τεξανός κατασκευαστής τσιπ έχει ξεκινήσει από καιρό καμπάνια για να πείσει τους καταναλωτές ότι η συχνότητα λειτουργίας των επεξεργαστών δεν είναι το μόνο κριτήριο που καθορίζει τις επιδόσεις τους. Έτσι, ένας

Εν τω μεταξύ, η Intel ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά έναν Pentium 4 στα 3GΗz, αργότερα εντός του τρέχοντος τριμήνου. Το σημαντικό νέο χαρακτηριστικό που θα εισάγει ο νέος Pentium 4 είναι η υποστήριξη της τεχνολογίας Hyperthreading. Προσθέτει δηλαδή καταχωρητές στο τσιπ ώστε να μπορεί να επικαλύψει την επεξεργασία δύο εντολών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει αύξηση των επιδόσεων κατά 30%. Οι «πολυνηματικές» όπως ονομάζονται εφαρμογές μπορούν να αξιοποιήσουν τη σχεδίαση αυτή και εκτελούνται όπως σε ένα σύστημα με δύο επεξεργαστές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ