51

Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των οργανικών έναντι των συμβατικών καλλιεργειών είναι το σημαντικό πόρισμα 20ετούς ερευνητικού προγράμματος Σουηδών επιστημόνων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το οικολογικό όφελος των βιολογικών καλλιεργειών και η εξοικονόμηση ενέργειας αντισταθμίζουν την κατά μέσο όρο 20% μικρότερη σοδειά τους.

«Έχουμε αποδείξει πως η οργανική καλλιέργεια είναι επαρκής, εξοικονομεί ενέργεια, διατηρεί τη βιοποικιλότητα και καθιστά το έδαφος καθαρό για τις μελλοντικές γενιές» υπογραμμίζει στο New Scientist ο Πολ Μάντερ του σουηδικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Οργανικής Καλλιέργειας, το οποίο υπογράφει τη μεγαλύτερη συγκριτική μελέτη μεταξύ βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας που έχει διεξαχθεί στον κόσμο.

Αν και η σοδειά από τις βιολογικές καλλιέργειες που μελέτησαν κατά το διάστημα της έρευνας οι Σουηδοί επιστήμονες ήταν κατά 20% μικρότερη εκείνης των συμβατικών, τα οικολογικά οφέλη αντισταθμίζουν κατά πολύ το γεγονός αυτό. Συγκεκριμένα οι βιολογικές καλλιέργειες χρειάστηκαν λιγότερα λιπάσματα, σε ποσοστό κυμαινόμενο μεταξύ του 34 και του 53%, καθώς και κατά 97% λιγότερα εντομοκτόνα.

Η μελέτη ξεκίνησε το 1978, και στο πόρισμά της, το οποίο δημοσιεύεται την Παρασκευή στο New Scientist, σημειώνεται πως αυτό το είδος καλλιέργειας αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών μεθόδων. Όπως αναφέρεται, το σημαντικότερο, μακροπρόθεσμα, πλεονέκτημα των βιολογικών καλλιεργειών είναι ότι πως βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσουν και ενισχύουν την βιοποικιλότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ