Πάνω από την Αίγυπτο καταστράφηκε ο δορυφόρος που έθεσε εκτός τροχιάς η NASA
Αγνωστο παραμένει αν συντρίμμια του δορυφόρου Extreme Ultraviolet Explorer της NASA, ο οποίος τέθηκε εκτός τροχιάς και διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα την Πέμπτη, έπεσαν τελικά στο έδαφος στην κεντρική Αίγυπτο ή στον Περσικό Κόλπο.
36
Ο γηρασμένος δορυφόρος Extreme Ultraviolet Explorer της NASA τέθηκε εκτός τροχιάς και καταστράφηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελάδας), ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας.
Ο βάρους 3,5 τόνων δορυφόρος εισήλθε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε πάνω από την κεντρική Αίγυπτο, αν και τμήματά του βάρους έως και 50 κιλών δεν αποκλείεται να έχουν πέσει στο έδαφος, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Αίγυπτο έως τη βορειοανατολική πλευρά του Περσικού Κόλπου.
Ο Ρόναλντ Μάμπτ, υπεύθυνος του τομέα Επιστημονικών Διαστημικών Αποστολών στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η πιθανότητα να τραυματιστεί κάποιος από τα συντρίμμια θα ήταν «πολύ μικρή» -μία στις 11.000-, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις.
Η πτώση του δορυφόρου ήταν μη ελεγχόμενη, καθώς δεν διέθετε προωθητικούς πυραύλους ώστε να μπορεί να διορθώνει την πορεία του. Μέχρι τις 05.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη, περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσει η πτώση, η NASA πρόβλεπε ότι τα συντρίμμια θα έπεφταν πάνω από τη Βραζιλία. Η τελική πρόβλεψη ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, βασισμένη σε δεδομένα του στρατηγείου NORAD, από το οποίο παρακολουθούνται όλα τα αντικείμενα σε τροχιά.
Ο Extreme Ultraviolet Explorer εκτοξεύθηκε το 1992 και συνέλεξε παρατηρήσεις στο άκρο του υπεριώδους φάσματος για περισσότερα από 1.000 ουράνια σώματα. Αν και είχε σχεδιαστεί να παραμείνει σε λειτουργία τρία μόνο χρόνια, η αποστολή του ολοκληρώθηκε επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τα δεδομένα στη Euroleague: Πόσες νίκες θέλει για το Top 10 ο Παναθηναϊκός – «Καθαρίζει» με την τετράδα ο Ολυμπιακός (pic)
- «Ο JFK Jr. φιλούσε υπέροχα» – Η Μπρουκ Σιλντς θυμάται τη σύντομη σχέση της με το υιό Κένεντι
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Σε 16 χρόνια η αποπληρωμή οφειλών προς Δημόσιο [γραφήματα]
- Ιωάννινα: Δύο οδηγοί στο νοσοκομείο έπειτα από σφοδρή σύγκρουση βαν με Ι.Χ.
- Κατώτατος μισθός: Γιατί ένας 25χρονος μπορεί να παίρνει περισσότερα καθαρά
- Συνελήφθη 24χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη: Έτρεχε με 171χλμ/ώρα με όριο τα 80



