Υγιεινή διατροφή: Ασπίδα κατά της γεροντικής άνοιας
Μιλάνο: Η υγιεινή διατροφή προστατεύει τους ηλικιωμένους από την εμφάνιση άνοιας, σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού European Journal of Clinical Nutrition.
Μιλάνο: Η υγιεινή διατροφή προστατεύει τους ηλικιωμένους από την εμφάνιση άνοιας, σύμφωνα με έρευνα Ιταλών επιστημόνων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού European Journal of Clinical Nutrition.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1.600 ανδρών και γυναικών με ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών και τις συσχέτισαν με τη διανοητική τους κατάσταση.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν ισορροπημένη διατροφή στην πρόληψη θρεπτικών στοιχείων και κατανάλωναν λίγες τροφές με λιπαρά είχαν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Παράλληλα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα) σχετιζόταν με καλύτερη νοητική λειτουργία των ηλικιωμένων.
Ο επικεφαλής των ερευνών, Δρ Λέιτε από το National Research Council στο Μιλάνο, δήλωσε στο Reuters: «Δεν είναι σαφές πώς η διατροφή επιδρά στη διανοητική κατάσταση, αλλά είναι πιθανό οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και Ε, να έχουν κάποιο ρόλο».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνα μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ηλικιωμένους με ασθένειες, όπως η άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού εξαχθούν ασφαλή τελικά συμπεράσματα.