Παρουσία του Κ.Στεφανόπουλου τα εγκαίνια της 53ης Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης
Εγκαινιάστηκε την Τρίτη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, και του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα.
30
Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης η 53η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για τη μεγάλη τιμή που γίνεται στη χώρα μας με την προβολή του ελληνικού βιβλίου και του πολιτισμού. Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου τονίζοντας την ανάγκη διαλόγου των πολιτισμών και επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες του ανθρώπου και του ανθρωπισμού.
«Η δική μας πρόταση είναι η επιδίωξη της ανάπτυξης και αποδοχής ενός πολιτισμού των πολιτισμών. Η ιδέα αυτή αποτελεί το βασικό στόχο και σύνθημα της πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004» είπε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός ομιλητής από ελληνικής πλευράς στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο διευθυντής του μουσείου Μπενάκη, καθηγητής Αγγελος Δεληβοριάς και τιμώμενος συγγραφέας ο Αντώνης Σαμαράκης.Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου ολοκληρώθηκαν με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, την οποία θα συνοδεύει η Bernliner Instrumentalisten.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται στη μήτρα του δυτικού πολιτισμού ήθελε όμως πάντοτε και θέλει να προβάλλει την οικουμενικότητα του πολιτισμού που βασίζεται στην εσωτερική οικουμενικότητα του ανθρώπου, του ανθρώπινου προσώπου.
«Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να δείξουμε εδώ. Την Ελλάδα της ιστορίας, του πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της συγγραφικής φαντασίας αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα που διεκδικεί τη δική της ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στις συνθήκες μιας εποχής από νέες προκλήσεις» κατέληξε.
Στην έκθεση συμμετέχουν 87 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, που ενισχύονται από το υπουργείο Πολιτισμού με 1 εκατ. δραχμές έκαστος. Επίσης, εκπροσωπούνται η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Στη διεθνή έκθεση της Φρανκφούρτης θα παρουσιαστούν περίπου 850 νέα ελληνικά βιβλία.
Την ελληνική αντιπροσωπεία πλαισιώνουν 41 Έλληνες συγγραφείς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε συνολικά 130 εκδηλώσεις, που θα γίνουν στη διάρκεια της έκθεσης, αλλά και πριν και μετά από αυτήν στη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία. Στις παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις για τα εκδοτικά κέντρα των Ελλήνων από την Αναγέννηση ως το Διαφωτισμό, για την ελληνική γραφή και για την ελληνική γλώσσα. Επίσης, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Για την ελληνική συμμετοχή δαπανήθηκαν πάνω από 2,5 δισ. δραχμές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
- Ετοιμάζεται για Premier League o Μανδάς: «Συμφωνία της Μπόρνμουθ με τη Λάτσιο»
- Ο Bad Bunny γράφει ήδη ιστορία στο φετινό Super Bowl – Και ακόμα δεν έχει ανέβει στη σκηνή του halftime show
- Κακοκαιρία: Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε στάβλο στην Πηνεία Ηλείας – Δεκάδες ζώα χάθηκαν
- Στις Βρυξέλλες ο Ανδρουλάκης για να συμμετάσχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
- Ο Γιώργος Λάνθιμος κόντρα στη συμμετοχή των ομάδων του Ισραήλ στην Ευρώπη (vid)


